Heinäkuu 2024

Juha ja Pekka menivät uimaan ja palailevat töihin elokuussa.

Kesälomalla!

27.6.−28.7. ja 5.−11.8. Pekka lomailee
28.6.−31.7. Juha lomailee

Palailemme toimistolle elokuun alkupuolella.

Juha & Pekka toivottavat oikein aurinkoista kesää!

Kesäkuu 2024

Toukokuu 2024

Kaikille ikäihmisille avoin ja maksuton Digitaitopäivä

maanantaina 20.5. 2024, klo 10–15
Lehmusvalkaman hyvinvointikeskus
Karviaiskatu 7, 20720 Turku.

Tietoiskuja, esitelmiä, senioritoimijoiden esittelypisteitä, kahvio.

Lähiopastusta digilaitteiden ja -ohjelmien käyttöön. Oma laite ja kysymykset mukaan!

TERVETULOA!

 

Huhtikuu 2024

Maaliskuu 2024

Ilo auttaa Keski-Suomea!

Keskimaan Ilo auttaa 2024 -hyväntekeväisyyslahjoitus

Osuuskauppa Keskimaa ja Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry ovat sopineet ILO AUTTAA 2024 -kampanjan puitteissa hyväntekeväisyyslahjoituksesta ja sen kohdistamisesta Verkosta virtaa -toiminnalle.

Lahjoitusvarojen turvin Keski-Suomen ikääntyneiden (noin yli 65-vuotiaat) digitaitoja parannetaan ja heidän itsenäistä selviytymistä digitalisoituvassa yhteiskunnassa vahvistetaan. Hanke toteutetaan erillään STEA-rahoitteisesta Verkosta virtaa -toiminnasta.

Vuoden 2024 aikana mm. koulutetaan uusia tietotekniikan vertaisopastajia Keski-Suomeen sekä järjestetään Digikahviloita, joissa opastajat auttavat ikääntyneitä digipulmissa. Uudet opastajat jatkavat Verkosta virtaa -toiminnan opastajina vuonna 2025.

Linkki:
Lehdistötiedote: Keskimaan Ilo auttaa 2024 -lahjoituksella järjestetään ikäihmisille digitaitojen koulutusta

Helmikuu 2024

Oulun seudun opastajia tapaamassa

Pizza maistui kaikille päivän päätteeksi.
Suurosen Keijo pitämässä älypuhelinkoulutusta etänä.

Helmikuun alussa kävimme tapaamassa Oulun seudun uusia ja vanhoja opastajia ja järjestimme pienimuotoiset virkistys- ja koulutuspäivät. Saavuimme Ouluun iltapäivällä ja pidimm vapaamuotoisen tapaamisen, jossa pizzan äärellä vaihdoimme kuulumiset ja kuulimme opastajien toiveita meille järjestösuunnittelijoille.

Seuraavana päivänä kokoonnuimme Kiimigin kirjastossa, jossa alueohjaaja-vertaisopastaja-kouluttaja Keijo Suuronen piti älypuhelimista etäkoulutuksen.

Tammikuu 2024

Verkosta virtaa Lahden palvelutorilla 10.1.

Tilaisuudessa nautittiin tietysti pullakahvit!
Paikalle saapui viitisenkymmentä digiasioista kiinnostunutta,

Verkosta virtaa-toiminta ja Päivälehden museo (nykyisin Median museo ja arkisto Merkki) käynnistivät yhteistyön mediakasvatuksen saralla vuonna 2021. Verkosta virtaa museossa -tapahtumasarja on järjestetty neljä kertaa; kolmesti Helsingissä ja kerran Turussa.

Nyt järjestimme tapahtumasarjan viidennen osan - tosin tällä kertaa ilman Merkki-museota - Lahden palvelutorilla Lava-tilassa keskiviikkona 10.1.2024 klo 12.00-15.00

Lahden palvelutorilla pidettyssä tapahtumassa kuultiin seuraavat puheenvuorot:

Median museo ja arkisto Merkin tutkija Janne Ridanpää: Missäs lehdessä se juttu olikaan…? Digitaaliset lehtiarkistot ja niiden käyttö.

Lahden seudun sukututkijat: Digi sukututkimuksen apuna/työkaluna.

Lahden pääkirjasto: Kirjaston e-palvelut ja senioreiden digiopastus.

Etelä-Suomen Sanomat esittäytyi

Lahden museo / Muistamo-toiminta

 

 

 

Joulukuu 2023

Juha vuosilomalla 20.12.2023-1.1.2024 ja toimistolla taas 2.1.2024

Pekka vuosilomalla 21.12.2023-7.1.2024 ja toimistolla taas 8.1.2024

 

Marraskuu 2023

Lokakuu 2023

Uusien vapaaehtoisten tietotekniikan vertaisopastajien peruskurssi Rajaniemen lomakeskuksessa Virroilla 2.-4.10.

Kymmenkunta ikääntynyttä kokoontui tietotekniikan vertaisopastajien peruskurssille Rajaniemeen lokakuun alussa. Kaikki kurssilaiset kertoivat mielellään auttavansa ikätovereitaan digipulmissa. Kurssilta he kertoivat saaneensa mm. uutta intoa opiskella lisää tietotekniikka-asioita sekä perustietopaketin vapaaehtoisena toimimiseen.

Vertaisopastajat ja kouluttajat ryhmäkuvassa Rajaniemen päärakennuksen edessä.
"Ei kysyvä tieltä eksy". Kun kysyy, niin oppii uutta tietotekniikan ihmeellisestä maailmasta.
Kouluttajat Heimo Lindgren (vas.) ja Keijo Suuronen esittelevät DVV:n digituen osaamismerkkejä.
Illalla oli aikaa rentoutua vaikkapa biljardin peluun merkeissä.

Syyskuu 2023

Elämyspäivä Lemillä 22.9.

Etelä-Karjalan alueohjaaja-vertaisopastaja Keijo Suuronen laittoi tuulemaan ja organisoi Elämyspäivän Lemille yhdessä kirjaston kanssa. Järjestösuunnittelijat Juha ja Pekka ilmaantuivat myös paikalle. Apuun opastamaan pyydettiin myös autolastillinen opastajia Kymenlaaksosta.

Keijo syyskauden opastukset Lemillä:
13.10, 27.10, 10.11, 24.11 klo 12-14,
HUOM! Ajanvarauksella:
Kirjasto ottaa varauksia vastaan tunti/opastettava numerossa 040 723 0570.

 

Elämyspäivässä oli mukavasti opastettavia.
Vasemmalla alueohjaaja-vertaisopastaja Keijo Suuronen.
Järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen kertoo Verkosta virtaa -toiminnan ajankohtaisia kuulumisia.

Turun opastajia tapaamassa

Kävimme syyskuun alussa tapaamassa Turun vertaisopastajia, vaihtamassa kuulumiset ja kyselemässä turkulaisten toiveet.

Samalla reissulla Varsinais-Suomen alueohjaajuuden lupasivat jakaa Markku Hukkanen ja Yrjö Laiho. Pesti kestää ainakin vuoden loppuun.

Elokuu 2023

Opastajien koulutus- ja virkistyspäivät Helsingissä

Jokavuotisia opastajien koulutus- ja virkistyspäiviä vietettiin tänä vuonna Helsingissä 31.8.-1.9.

Ensimmäisenä päivänä kokoonnuimme Käpylän työväentalolla, jossa vaihdoimme kuulumiset ja suunnittelimme tulevaa. Iltapäivä oli varattu tietotekniikkakoulutukseen. Ilta vierähti työväentalon saunatuvalla makkaraa syöden ja saunoen.

Toisena päivänä olikin sitten tällä kertaa varattu aiempaa enemmän virkistykselle. Aamupäivällä kävimme ohjatulla "Kulissien takaa" -kävelykierroksella Helsingin kaupunginteatterissa. Iltapäivällä kävely jatkui, kun pelasimme Kruununhaan pakopeliä Walk in Helsingin ohjauksessa.

Ensi vuonna taas uudelleen!

 

Tietotekniikka-asioita on mukava pohtia yhdessä toisten vertaisopastajien kanssa.
Koulutuspäivä mukavassa ilmapiirissä.
Käpylän talonmiehen Ollin yli 20-vuotias Misu-kissa keräsi ihastuneita huokauksia.
Helsingin kaupunginteatterin "Kulissien takaa" -kävelykierros.

Heinäkuu 2023

Järjestösuunnittelijat vuosilomalla.

Kesäkuu 2023

Verkosta virtaa -toiminnassa oli kesäkuussa paljon etäpalavereita ja webinaareja.

Verkosta virtaa -toiminnan kesäkuu 2023 koostui mm. Nettisivujen testaustyöryhmän kokouksesta, etäpalaverista SeniorSurf-toiminnan kanssa, DigiAgeTalk-tapahtumaan etänä osallistumisesta, ChatGTP-etäkoulutuksesta yms.!

Toukokuu 2023

Järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen (kuvassa vasemmalla ylhäällä) avasi verkkokoulutuksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Canva tutuksi verkkokoulutuksessa

Nelisenkymmentä vertaoisopastajaamme osallistui maksuttomaan verkkokoulutukseemme ke 17.5. Koulutuksessa Keski-Suomen alueohjaaja-vertaisopastaja Esa Kauppinen kertoi, miten päästä alkuun Canvan ( ilmainen graafisen suunnittelun verkkotyökalu) käytössä ja mitä hyötyä Canvasta voisi olla opastajille. Moni opastaja toimii myös jossain yhdistyksessä, joten ohjelman käytön osaamisesta voi olla yllättävää hyötyä yhdistystoiminnassa.

Opastajien palautetta koulutuksesta:

"Uusi aihe, herätti mielenkiinnon."
" Ohjelman käytön monipuolisuus, aloittelijallekin helppo alkaa käyttämään valmiilla pohjilla. Esimerkki esitteen tekemisestä oli hyvä toimintatapa verkkokoulutuksessa."
"Sain tietoa ohjelmasta jota en tuntenut entuudestaan. Mielenkiintoinen ohjelma."
"Nyt tiedän millä voi tehdä esitteen tms."

 

Digitaitoviikolla Turussa

Digitaitoviikko (8.-12.5.2023) tarjosi digiosaamisen ja digituen parissa toimiville kiinnostavia sisältöjä ja mahdollisuuden järjestää myös omia teematapahtumia.

Verkosta virtaa -toiminta ja vertaisopastajat osallistuivat Turun pääkirjastossa 8.5. Digitaitopäivään. Opastajat antoivat opastusta ja houkuttelivat toimintaan mukaan uusia opastajia. Kirjaston tilaisuuden jälkeen kokoonnuttiin opastajien kanssa yhteiselle lounaalle suunnittelemaan tulevia tapahtumia ja toimintaa. Verkosta virtaa -toiminta muisti Varsinais-Suomen alueohjaaja Juhani Pörtforsia tämän jäädessä eläkkeelle alueohjaajatoiminnasta.

Turun tapahtuman mainos.
Varsinais-Suomen alueohjaaja Juhani Pörtfors jäi eläkkeelle alueohjaajapestistä, mutta onneksi hän jatkaa vertaisopastajana.
Digitaitoviikon ohjelmaa Turussa.
Opastettavia tapahtumassa kävi runsain määrin.

Oulussa ja Kajaanissa tapahtuu

Verkosta virtaa -toiminta sekä Oulunseudun alueohjaaja Paula Hellén-Toivanen järjestivät yhteistyössä Oulun Eläkeläiset ry:n kanssa opastettaville ja opastajille yhteisen koulutuspäivän Oulussa 3.5. Päivän aikana käytiin läpi mm. Googlen käyttöä, sähköistä asiointia, sosiaalista mediaa, tietoturvaa sekä Verkosta virtaa -toimintaa.

Koulutuspaikkana toimi Oulun Eläkeläisten kesäpaikka Vaaskela, joten antoisan päivän jälkeen oli mukava suunnata saunaan ja löylyihin. Kolema sään vuoksi päätimme lämmittää makkarat uunissa ulkogrillin sijaan.

Torstaina 4.5. Vaaskelaan kokoontuivat Oulunseudun vertaisopastajat ja opastajana toimimisesta kiinnostuneet. Uusia opastajia saatiinkin mukaan! Päivän aikana keskusteltiin vapaaehtoisena toimimisesta ja esiteltiin laajemmin Verkosta virtaa -toimintaa. Paula piti myös mielenkiintoisen luennon tekoälystä. Lopuksi pidettiin leikkimielinen digiaiheinen tietokilpailu.

Perjantaina 5.5. Juha ja Pekka tapasivat Kajaanissa uuden, Kainuun alueohjaajan Eero Jupin sekä Kainuun Eläkeläisjärjestöjen yhteistoimintayhdistyksen sihteerin. Keskustelimme Kajaanin opastuksista ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Alueohjaaja Paula Hellén-Toivanen (oik.) piti kiinnostavan esitelmän tekoälystä.
Vertaisopastaja Ulf Stahl (vas.) esitteli vertaisopastaja Esa Erholtzille Flight radar -sovellusta, jolla voi seurata maailman lentoliikennettä.
Järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen (vas.) keskusteli Kainuun alueohjaaja Eero Jupin kanssa Kajaanin vertaisopastuksista.
Järjestösuunnittelijat Juha ja Pekka tien päällä - kirjaimellisesti. Pieni ruuvi eksyi renkaaseen, mutta onneksi mukavat savolaiset paikkasivat renkaan ja matka jatkui kotia kohden.

Huhtikuu 2023

Maksutonta opastusta ikäihmisille digiasioissa Helsingissä Päivälehden museossa 13.4. ja 21.4.!

Verkosta virtaa -toiminta ja Päivälehden museo tekevät yhteistyötä mediakasvatuksen saralla. Vuonna 2021 käynnistyneen Verkosta virtaa museossa -tapahtumasarjan jatkoksi järjestetään tänä keväänä kaksi digiopastustilaisuutta ikäihmisille Päivälehden museossa.

Maksuton digiopastus on suunnattu kaikille ikäihmisille, jotka haluavat neuvoja digilaitteiden ja sähköisten palveluiden käytöstä. Tule oman laitteesi kanssa esittämään kysymyksiä henkilökohtaiselle opastajalle

Verkosta virtaa -digiopastusta Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2–4, Helsinki

Torstaina 13.4.2023, klo 11–13

Perjantaina 21.4.2023, klo 11-13

Maaliskuu 2023

Opastusta Tapanilassa

Helmikuussa Helsingin peruskurssilla olleet opastajat kokoontuivat Helsingin Tapanilaan torstaina 30.3. tarjoamaan opastusta iäkkäille.

Helmikuu 2023

Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen (vas.) valmistautuu kertomaan digitalisaation hyödyistä ja huveista.

Verkosta virtaa Helsingin Roihuvuoressa

Maanantaina 27.2. olimme Helsingissä Roihuvuoren Eläkkeensaajien vieraana kertomassa Verkosta virtaa -toiminnasta. Samalla alueen uusi vertaisopastaja Lillian esittäytyi ja kertoi olevansa apuna tietotekniikkapulmissa. Paikalla oli huikeat yli 60 ikääntynyttä eläkkeensaajaa!

Keski-Suomen alueohjaaja-vertaisopastaja Esa Kauppinen (oik.) kertoi mm. pilvipalveluista.

Konneveden Elämyspäivä

Konneveden Eläkkeensaajista oli lokakuussa 2022 uusien opastajien peruskurssilla kolme opastajaksi mielivää ja niinpä vierailimme heidän kutsustaan Konnevedellä tiistaina 14. helmikuuta pitämässä Elämyspäivän. Mukana Juhan ja Pekan lisäksi oli Keski-Suomen alueohjaaja-vertaisopastaja Esa Kauppinen.

Osallistujia oli yli 40. Videopelikeilailimme pidimme digiaiheisia tietoiskuja ja annoimme opastusta. Sekä nautimme hernerokkaa ja laskiaispullaa!

Tammikuu 2023

Hyvää uutta vuotta!

Verkosta virtaa -toiminnan yhdeksäs toimintavuosi (hanke vuosina 2015-2017 ja Ak-toimintaa-vustus vuodesta 2018) käynnistyy!

 

Joulupukki matkaan jo käy...

Joulukuu 2022

 

On aika rauhoittua joulun viettoon.

Juha joululomailee 21.12.2022–2.1.2023 ja on tavoitettavasissa taas 3.1.2023.

Pekka joululomailee 17.12.2022–8.1.2023 ja on tavoitettavasissa taas 9.1.2023.

Verkosta virtaa -toiminta toivottaa rauhallista joulua ja valoisaa vuotta 2023!

Tapaamisiin tammikuussa!

Kymenlaakson vertaisopastajien koulutus- ja virkistyspäivä 9.12.2022

Koulutus- ja virkistyspäivässä käytiin läpi Googlen palveluita, vaihdettiin kuulumisia ja suunniteltiin tulevaa. Päivään kuului myös yhteinen lounas. Päivän jälkeen virkistäydyimme katsomalla yhdessä Kulkuset, kulkuset-jouluelokuvan

Marraskuu 2022

Vertaisopastaja Eero Juppi (vasemmalla) piti tilannekatsauksen Kajaanin opastustilanteesta.
Kaikkien eläkejärjestöjen yhteinen tila sopii hyvin opastuksille ja tietokonekerhoille.

Kajaanin Eläkkeensaajien vieraana 29.11.2022

Kajaanissa on ollut useita opastuksia, mutta opastukset ovat valitettavasti vähän hiipuneet vähäisen kävijämäärän vuoksi.

"Aloitamme vuonna 2023 ATK-kerhon", iloitsi vertaisopastaja Eero Juppi.

Pilleripiirin vieraana Kuopiossa 28.11.2022

Kuopiossa tietotekniikkaopastuksia on järjestetty jo vuosia vertaisopastaja Raija Erosen vetämänä. Pilleripiiri on saanut aikoinaan nimensä tabletti-laitteista (tabletti = pilleri).

"Enemmänkin voisi opastettavia kokoontumisiimme tulla", sanoi Raija Eronen.

Vertaisopastajat Raimo Tuomainen ja Raija Eronen.
Pilleripiiriläisiä. Oikealla järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen

Lokakuu 2022

Trubaduuri Juhani Viita viihdytti osallistujia.
Kouluttaja Heimo Lindgren tutustutti opastajat tietokoneen sisältöön.
Päivien aikana kuultiin usea tietotekniikkatietoisku.
Vertaisopastaja-lomaohjaajat Sirkka Koreasalo ja Kalevi Niittylahti järjestivät virkistysohjelmana luontorastit.

Vertaisopastajien koulutus- ja virkistyspäivät Rajaniemessä 27.-28.10.

Verkosta virtaa -toiminta ja Liikehäiriösairauksien liiton Mennään verkkoon -digihanke järjestivät vapaaehtoisille tietotekniikan vertaisopastajille koulutus- ja virkistyspäivät Rajaniemessä, Virroilla 27.-28.10.

Rajaniemeen saapui yli 30 opastajaa eri puolilta Suomea verkostoitumaan, oppimaan ja viihtymään yhdessä. Mennään verkkoon -hankkeen suunnittelijat kertoivat hankkeen toiminnasta ja vetivät vuorovaikutuksellisen osion etäohjelmista. Välillä virkistyttiin mm. etämatkalla Pirkanmaan eri kohteisiin, pelattiin bingoa ja virtuaalikeilausta, saunottiin ja nautittiin toistemme seurasta.

Kirsikkana kakun päällä opastajat pääsivät seuraamaan paikan päällä sekä kotoaan etänä professori ja aivotutkija Minna Huotilaisen webinaaria "Kaikki aivot oppivat".

Verkosta virtaa Juha ja Pekka, Liikehäiriösairauksien liiton Katri ja Kerttu sekä kouluttajat Heimo ja Keijo kiittävät mukana olleita mukavista päivistä Rajaniemessä!

 

Verkosta virtaa -museossa kiertue jatkui!

Verkosta virtaa -toiminta ja Päivälehden museo tekevät yhteistyötä mediakasvatuksen saralla. Vuonna 2021 käynnistynyt Verkosta virtaa museossa -tapahtumasarja vieraili nyt ensi kertaa – yleisön pyynnöstä – Turussa! Kokoonnuimme Aboa Vetus -museossa torstaina 13.10. ja perjantaina 14.10. palasimme Helsinkiin, Päivälehden museon viihtyisään auditorioon

Turun tilaisuuden aiheena oli "Huvia ja hyötyä" ja kuulimme mm. tutkija Janne Ridanpään alustuksen "Missäs lehdessä se juttu olikaan..? Digitaaliset lehtiarkistot ja niiden käyttö." Toinen Janne eli informaatikko Janne Blomqvist alusti aiheesta "Kirjaston e-palvelut ja senioreiden digiopastus."  

Helsingin tilaisuus kulki nimellä "Luovuutta ja lystiä". Puheenjohtaja Timo Kuoppala Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:stä alusti aiheella "Kulttuuri kuuluu ihan kaikille. Keinoja osallisuuteen on, vaikka näkö tai kuulo olisivat heikentyneet." Toni Luoma-Äijö, e-pelien harrastaja, puolestaan innosti meitä pelien maailmaan alustuksella, jonka otsikko oli: "Pelaaminen: iästä riippumaton harrastus kaikille." Marko Suomi, Takakansi-podcastin tekijä ja lukuaktivisti, taasen alusti aiheenaan: "Netistä kirjallisuuskaveriksi? Miten netin ja somen avulla voi saada lisää iloa lukuharrastuksesta."

Mikä ihmeen Päivälehden museo?

Päivälehden museossa tutustutaan median historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen sekä sananvapauden toteutumiseen meillä ja muualla. Samalla kerrotaan Helsingin Sanomien, Suomen suurimman sanomalehden yli 130-vuotinen tarina.

Museo haluaa edistää medialukutaitoa ja erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastusta. Näyttelyiden lisäksi järjestetään aktiivisesti erilaista ohjelmaa – opastuksia, työnäytöksiä, työpajoja, tapahtumapäiviä, museoteatteria ja seminaareja. Museoon on vapaa pääsy ja kaikki toiminta on yleisölle maksutonta.

Museota ylläpitää yleishyödyllinen Helsingin Sanomain Säätiö, jonka tehtävänä on suomalaisen laatujournalismin ja sananvapauden turvaaminen.

Lue lisää ja tutustu:
Päivälehden museo

 

Aikku Meura, tapahtumakoordinaattori, Päivälehden museo (vas.) ja Pekka Vartiainen, järjestösuunnittelija, Verkosta virtaa -toiminta, avasivat Turun tilaisuuden.
Turun tilaisuuden yleisö kuunteli ja kyseli kiinnostuneena.
Toni Luoma-Äijö, e-pelien harrastaja, kertoi, että pelaaminen sopii kaikenikäisille.
Pekka Vartiainen (vas.), Timo Kuoppala ja Mikko Hellman keskustelivat lukemisesta.

Verkosta virtaa Päivälehden museossa osa 4:

Luovuutta ja lystiä

Perjantaina 14.10.2022 klo 14–17

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4, Helsinki

Verkosta virtaa -toiminta ja Päivälehden museo tekevät yhteistyötä mediakasvatuksen saralla. Vuonna 2021 käynnistynyt Verkosta virtaa museossa -tapahtumasarja järjestetään tänä syksynä peräkkäisinä päivinä Turussa ja Helsingissä. Perjantaina 14.10. palaamme Helsinkiin, Päivälehden museon viihtyisään auditorioon.

Tapahtuma on suunnattu kaikille ikäihmisille, jotka haluavat oppia lisää ja jakaa kokemuksia digilaitteiden käytöstä. Luovuutta ja lystiä -teemaisessa tapahtumassa tutustutaan kulttuuriin ja itseilmaisuun digialustoilla ja -laitteilla.

Ilmoittaudu Typeform-lomake täyttämällä mukaan tapahtumaan!

https://hssaatio.typeform.com/verkostavirtaa4

Osallistuminen ja kahvitarjoilu ovat ilmaiset.

Ohjelma

Timo Kuoppala, puheenjohtaja, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:Kulttuuri kuuluu ihan kaikille. Keinoja osallisuuteen on, vaikka näkö tai kuulo olisivat heikentyneet.

Toni Luoma-Äijö, e-pelien harrastaja:
Pelaaminen: iästä riippumaton harrastus kaikille

Marko Suomi, Takakansi-podcastin tekijä ja lukuaktivisti:
Netistä kirjallisuuskaveriksi? Miten netin ja somen avulla voi saada lisää iloa lukuharrastuksesta.

Ohjelman jälkeen mahdollista saada digiopastusta!

Lisätietoa:

Aikku Meura, tapahtumakoordinaattori, Päivälehden museo

aikku.meura@hssaatio.fi, 040 612 5456

Pekka Vartiainen, järjestösuunnittelija, Verkosta virtaa -toiminta

pekka.vartiainen@ekl.fi, 050 472 3978

Elokuu 2022

Vertaisopastajamme, ilmoittaudu vertaisopastajien koulutus- ja virkistyspäiville Rajaniemeen 27.-28.10.

Aloitamme torstaina noin klo 13 (Huom! Ei lounasta torstaina päivällä, päivällinen klo 16) ja lopetamme perjantaina noin klo 15 iltapäiväkahveihin.

Tapahtuma on muuten maksuton, mutta matkakulut jäävät tällä kertaa osallistujien itsensä kustannettaviksi.

Mukaan mahtuu noin 30 opastajaa.

Ilmoittautuminen ensisijaisesti ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta sen lisäksi etusija sellaisilla henkilöillä, jotka ovat raportoineet meille opastuksistaan viime ja/tai tänä vuonna ja/tai eivät ole olleet aiemmin/viime kerralla mukana.

Varmistamme paikkasi virkistyspäivillä mahdollisimman pian!

Ilmoittaudu:

https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-vertaisopastajien-koulutus--ja-virkistyspaiville-27.-28.10.2022

 

 

Oulun seudulla tapahtuu

Oulun seudun alueohjaaja-vertaisopastaja Paula Hellén-Toivanen (keskellä seisomassa) oli elokuussa mukana Oulun Wanhojen Tovereiden virkistysretkellä Kiimingin Koitelissa kertomassa Verkosta virtaa -toiminnasta. Paikalla oli myös entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, joka oli oikein vaikuttunut Verkosta virtaa -toiminnasta.

Heinäkuu 2022

Kesällä on kiva käydä vaikkapa uimassa!

Juha kesälomailee 4.–31.7. ja 5.–15.8. ja
Pekka kesälomailee 1.–14.8.

Kesäkuu 2022

Alueohjaaja-vertaisopastaja Matti Vanha-aho, (vas.), Vihnusrinnesäätiön kiinteistösihteeri Tuija Anttila ja toimitusjohtaja Olli Rissanen sekä alueohjaaja-vertaisopastaja Kalevi Paviala.
Alueohjaaja-vertaisopastaja Kalevi Paviala (vas.) ja alueohjaaja-vertaisopastaja Matti Vanha-aho.

Nokian opastusten syyskautta suunnittelemassa 20.6.

Alueohjaaja-vertaisopastajat Matti Vanha-aho Nokialta ja Kalevi Paviala Lempäälästä sekä vertaisopastajat Marja Melkas Kangasalalta ja Tarja Ahola Nokialta ovat pitäneet tietotekniikan vertaisopastuksia ja tietotekniikka-aiheisia tietoiskuja Nokialla syksystä 2021. Nokian Eläkkeensaajilla on myös oma tietokonekerho, jossa yhtenä vastuuehnkilönä on Nokian Eläkkeensaajien Tarja Ahola.

Opastukset ovat suunnattu ensisijaisesti Vihnusrinnesäätiön asukkaille ja opastus on tapahtunut säätiön asukkaiden kerhohuoneella.

Ma 20.6. järjestösuunnittelija Viitanen sekä alueohjaaja-vertaisopastajat Vanha-aho ja Paviala sekä Vihnusrinnesäätiön toimitusjohtaja Olli Rissanen ja kiinteistösihteeri Tuija Anttila pitivät palaveria. Aiheina oli opastustoiminnan palaute tähän asti sekä syksyn 2022 suunnitelmat.

Yksimielisesti totesimme, että opastukset ovat sujuneet erinomaisesti ja tarvetta opastuksille on jatkossakin, joten syksyllä 2022 jatketaan taas!

Mukana SeniorSurf-verkoston tapaamisessa 8.6.

Olimme mukana kevätkauden viimeisessä SeniorSurf-verkoston tapaamisessa (etänä) keskiviikkona 8.6. klo 9.30-11.30. Tapaamisessa keskusteltiin ajankohtaisista, tärkeistä teemoista.

SeniorSurf-verkosto on suunnattu kaikille seniorien digituen ja digiosallisuuden parissa toimiville työntekijöille tai vastaaville (digiopastajille on omat verkostonsa).

Verkosto yhteiskehittää, suunnittelee, viestii ja vaikuttaa sekä jakaa osaamista ja käytäntöjä seniorien digitukeen liittyvissä asioissa.

Toiminta pohjautuu vahvasti verkostomaiseen yhteistyöhön. Verkosto kokoontuu noin 4-6 kertaa vuodessa (etänä). Verkosto on SeniorSurf-toiminnan koordinoima.

SeniorSurf-toiminta tukee ikäihmisten hyvinvointia digitalisoituvassa yhteiskunnassa mm. tukemalla digiopastustoimintaa ja tuottamalla materiaalia opastuksen järjestäjien, digiopastajien sekä senioreiden käyttöön. Lisäksi SeniorSurf on vahva vaikuttaja ikäihmisten tarpeiden huomioimiseksi ja aseman turvaamiseksi.

Toukokuu 2022

Järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen äänessä.
Eläkkeensaajat kyselivät ja kommentoivat aktiivisesti Verkosta virtaa -tapahtumassa.

Myllypuron, Vuosaaren ja Itä-Helsingin Eläkkeensaajien vieraana 23.5.

Myllypuron kirkon kirkkosaliin kokoontui toukokuisena maanantaina 35 eläkkeensaajaa kuulemaan Verkosta virtaa -toiminnasta ja tietoturva-asioista, mm. nettihuijauksista.

 

Digi arkeen -neuvottelukunnan pyöreän pöydän keskustelut 4.5.

Verkosta virtaa -toiminta osallistui Digi arkeen -neuvottelukunnan järjestämään pyöreän pöydän keskustelutilaisuuteen, jossa keskusteltiin digikompassin näyttämästä suunnasta julkisten palveluiden digitalisoinnissa ja automatisoinnissa. Pyöreän pöydän keskustelulla Digi arkeen -neuvottelukunta halusi edistää dialogia eri toimijoiden ja digikompassin valmistelijoiden välillä.

Tilaisuudessa pohditiin mm. seuraavia kysymyksiä: miten Suomen digikompassi kytkeytyy organisaatiosi tekemään työhön ja tuottamiin palveluihin, mikä on edustamasi organisaation rooli digikompassin tavoitteiden edistämisessä sekä mitä organisaatiosi voi tuoda digikompassiin ja sen valmisteluun ja mitä organisaatiosi saa digikompassista.

 

Huhtikuu 2022

Kurssilla käytiin vilkasta ja antoisaa keskustelua.
Verkosta virtaa järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen ja Tornion eläkeläisten Eeva Jaako tietoteknisten kysymysten äärellä.
Verkosta virtaa alueohjaaja Paula Hellén-Toivanen veti taukojumppaa.
Tornion eläkeläisten Airi Alatalo iltaohjelman pyörteissä videopelikeilaamassa.

Uusien vertaisopastajien peruskurssi Torniossa

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n Verkosta virtaa -toiminta järjesti ensisijaisesti Eläkeläisten jäsenille suunnatun kaksipäiväisen vapaaehtoisten tietotekniikan vertaisopastajien koulutuksen Torniossa huhtikuussa. Tornion koulutus järjestettiin Eläkeläisten ja Eläkkeensaajien yhteistyösopimuksen seurauksena ja Tradekalta saadun avustuksen turvin.

Parin päivän kurssilla pääpaino oli osallistujiin tutustuminen, heidän toiveidensa kuuntelu sekä vapaaehtoisen vertaisopastajan ”pelisäännöt”. Toki mukaan mahtui hippunen myös tietoteknistä koulutusta. Sekä tietysti mukava illanvietto, johon kuului yhteinen päivällinen, sauna sekä bingo ja leikkimielinen videopelikeilauskilpailu. Lisäksi Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelijat ovat yhteydessä jokaiseen osallistujaan ja heidän kanssaan keskustellaan jatkosta: miten järjestösuunnittelijat voivat auttaa opastustoiminnasta kiinnostuneita heidän matkallaan opastajiksi.

Maaliskuu 2022

Verkosta virtaa Päivälehden museossa osa 2 - ilmoittaudu mukaan!

Noon Kollektiivin valokuvaaja Laura Oja piti tietoiskun valokuvaamisesta joulukuun tilaisuudessa.
Verkosta virtaa vertaisopastaja-alueohjaajat Kalevi Paviala (toinen vas.) ja Juhani Pörtfors (ensim. oik.) tarjosivat henkilökohtaista tietotekniikkaopastusta joulukuun tilaisuudessa

Verkosta virtaa Päivälehden museossa 2: mediataitoja senioreille

Torstaina 17.3.2022 klo 14–17 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2–4, Helsinki.

Verkosta virtaa -toiminta ja Päivälehden museo ovat ryhtyneet yhteistyöhön mediakasvatuksen saralla. Kolmiosainen senioritapahtumien sarja käynnistyi museon auditoriossa joulukuussa 2021. Toinen osa järjestetään 17. maaliskuuta 2022.

Verkosta virtaa Päivälehden museossa -tapahtuma 2 on suunnattu kaikille ikäihmisille, jotka haluavat oppia lisää uutisiin ja sanomalehtiin liittyvistä digitaidoista. Luvassa on puheenvuoroja esimerkiksi digitaalisista uutispalveluista, e-kirjojen käytöstä ja historiallisen sanomalehtien lukemisesta internetissä.

Tapahtuma järjestetään hybridinä eli osallistua voi sekä etäyhteydellä että paikan päällä, Päivälehden museossa.

 

 

 

 

 

Etänä:
Facebook Live Päivälehden museon sivuilla, osoitteessa
https://www.facebook.com/paivalehdenmuseo/
Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Videosta jää Facebookiin tallenne, joten sen voi katsoa myöhemminkin.

Paikan päällä:
Ilmoittaudu tästä mukaan tapahtumaan.
Osallistujamäärä on rajoitettu 45 henkilöön. Osallistuminen on ilmaista!


Ohjelma:
• Klo 14 Tervetuliaissanat: Päivälehden museo ja Verkosta virtaa -toiminta
• Klo 14.10 Printistä digiin. Antero Mukka, päätoimittaja, Helsingin Sanomat
• Klo 14.30 Opi kirjaston e-palveluista. Tuija Kalke, informaatikko, Helsingin kaupunginkirjasto
• Klo 15.15 Missäs lehdessä se juttu olikaan..? Digitaaliset lehtiarkistot ja niiden käyttö. Janne Ridanpää, tutkija, Päivälehden arkisto.
• Klo 15:45-16: Olisiko viimeinen vartti omistettu kysymyksille ja keskustelulle? Luotan, että sellaista nousee.
• Klo 16 Verkosta virtaa -klinikka antaa neuvoja digitaitoihin.
Verkosta virtaa -klinikka päivystää striimattavan ohjelman jälkeen, kello 16 alkaen.

Suora linkki ilmoittautumiseen https://hssaatio.typeform.com/to/zjLZIqwe

Helmikuu 2022

Vieraana Pitäjänmäen Eläkkeensaajien jäsentapaamisessa 17.2.

Pitäjänmäen Eläkkeensaajien puheenjohtajan Eeva-Sisko Artellin kanssa Juha puhui puhelimessa loppuvuodesta 2021 ja tuolloin sovittiin, että Juha ja Pekka voisivat vierailla Pitäjänmäen Eläkkeensaajien jäsentapaamisessa kertomassa Verkosta virtaa -toiminnasta ja alustamassa aiheesta Näin vältät digihuijaukset.

No Juha ja Pekkahan vierailivat Pitäjänmäellä to 17.2.2022. Mukavasti yli 20 eläkkeensaajaa oli paikalla. Kiitos, että saimme kyläillä!

Pitäjänmäen Eläkkeensaajien puheenjohtaja Eeva-Sisko Artell ja Verkosta virtaa järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen.
Verkosta virtaa järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen kertoo, miten välttää digihuijauksia.

Tammikuu 2022

Alkuvuoden Verkosta virtaa -kuulumisia

Uusi vuosi on saapunut, mutta ainakaan vielä vuoden alussa eivät puhalla uudet tuulet. Alkuvuosi tulee menemään koronarajoitusten kanssa eläessä. Toivomme ja uskomme, että tämän vuoden aikana saamme tapaamiset ja kohtaamiset rullaamaan opastustoiminnassa täydellä teholla. Viime syksynä pääsimme jo hyvään vauhtiin, joten eiköhän se siitä aikanaan!

Joillakin paikkakunnilla opastuksia aloitellaan varotoimenpiteiden kera. Jätämme opastusten kohdalla harkintavallan opastajillemme. Jos he kokevat, että pystyvät opastustoimintaa toteuttamaan turvallisesti, niin me järjestösuunnittelijat emme aio olla esteenä. Jos turvallisuus kuitenkaan yhtään mietityttää, niin on parempi odottaa, ennen kuin aloittaa opastukset.

Etäpalavereita pukkaa

Me järjestösuunnittelijat olemme aloittaneet vuoden osallistumalla useisiin etäpalavereihin. Tapaamisia on ollut etänä niin Digikymenlaakson, Päijät-Hämeen digiverkoston, Keski-Suomen digiverkoston Parkinsonliiton Mennään verkkoon -hankkeen kuin Digi arkeen -neuvottelukunnankin kanssa.

Keski-Suomen digiverkoston iltapäiväkahvit 20.1.2022
DigiKymenlaakso Foorumi 20.1.2022

Joulukuu 2021

EKL:n Verkosta virtaa -toiminnan ulkoinen arviointi valmistui

Kuntoutussäätiön Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL ry) toimeksiannosta tekemä arviointitutkimus Verkosta virtaa -toiminnan tuloksellisuudesta on valmistunut. Arvioinnissa tarkasteltiin, miten Verkosta virtaa -toimintaan osallistuneet ikäihmiset ovat hyötyneet digituesta ja siihen liittyvästä ryhmätoiminnasta. Lisäksi tarkasteltiin koronapandemian vaikutusta toimintaan.

EKL ja Verkosta virtaa -toiminta kiittävät Kuntoutussäätiötä hyvin tehdystä arvioinnista!

Tutustu raporttiin klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

PDF-tiedostoVerkosta virtaa -arviointiraportti 2021 .pdf (1003 kB)
Kuntoutussäätiän tekemä arviointi Verkosta virtaa -toiminnasta.

Verkosta virtaa Päivälehden museossa 1

järjestettiin 13.12.2021 klo 14–17, Päivälehden museossa Helsingissä.

Verkosta virtaa -toiminta ja Päivälehden museo aloittivat yhteistyöhön mediakasvatuksen saralla. Kolmiosainen senioritapahtumien sarja käynnistyi museon auditoriossa joulukuun 13. päivänä.

Verkosta virtaa museossa -tapahtuma numero 1 oli suunnattu kaikille ikäihmisille, jotka halusivat oppia lisää kuvaan liittyvistä taidoista.

Tilaisuuden alustajina olivat uutiskuvaaja Jussi Nukari Lehtikuvasta ja valokuvaaja Laura Oja Noon Kollektiivista. Tilaisuuden avasi museonjohtaja Saila Linnahalme, jonka jälkeen järjestösuunnittelija Juha Viitanen piti tietoiskun Verkosta virtaa -toiminnasta. Paikalla oli myös kuusi Verkosta virtaa -toiminnan vertaisopastaja-alueohjaajaa, jotka opastivat osallistujia kännykkäkuvauksen pulmissa.

Osallistuminen oli maksutonta ja tilaisuudet jatkuvat keväällä 2022.

Vertaisopastajat Pekka Nurmi (vas.), Kalevi Paviala (toinen vas.) ja Martti Nykänen (oik.) opastivat osallistujia kännykkäkuvauksessa ja älypuhelimien käytössä.

Marraskuu 2021

Vertaisopastaja-alueohjaaja Matti Vanha-aho (vas. seisomassa) ja vertaisopastaja Kalevi Paviala (oik. seisomassa) opastusten pyörteissä Nokialla.

Verkosta virtaa -vertaisopastukset käynnistyvät Nokialla

Verkosta virtaa -toiminnan alueohjaaja ja vertaisopastaja Matti Vanha-aho oli aloitteellinen ja yhteistyössä Vihnuskotisäätiön kanssa järjestettiin Nokialla 5.11. Verkosta virtaa -toiminta ja digi tutuksi -tilaisuus.

Paikalla Mattia auttamassa oli alueohjaaja ja vertaisopastaja Kalevi Paviala Lempäälästä sekä vertaisopastaja Marja Melkas Kangasalalta. Olipa paikalla myös muutama Nokian Eläkkeensaajien tietokonekerholainenkin

Osallistujat - pääosin Vihnuskotisäätiön asukkaita - olivat niin innostuneita, että saman tein päätettiin järjestää opastuksia joka torstai klo 10-11.30. Yhteyshenkilönä toimii Matti.

Syyskuu 2021

Lappajärvellä kertomassa Verkosta virtaa -toiminnasta ja Jyväskylässä Keski-Suomen digitukiverkoston syyspäivässä

Järjestösuunnittelijat Juha ja Pekka kävivät Pohjanmaalla, Lappajärvellä, ke 29.9. keretomassa noin 30 ikäihmiselle Verkosta virtaa -toiminnasta sekä digitalisaatioin hyödyistä ja iloista. Myös opastusta annettiin, olihan mukana paikallinen opastajamme Pirjo. Eikä sovi unohtaa videopelikeilauskilpailua ja paikalla nautittuja maittavia pullakahveja!

Lappajärveltä suuntasimme Keski-Suomeen, Jyväskylään. Torstaina 30.9. olimme mukana Keski-Suomen digitukiverkoston syyspäivässä, jossa tapasimme paikallisia kollegoita, nautimme erinomaisista alustuksista sekä maukkaasta lounaasta. Vielä ehdimme suunnitella tulevaakin.

Lappajärveläinen vertaisopastaja Pirjo kertoo kuulijoille tarjoamistaan opastushetkistä.
Lappajärvellä videopelikeilauksen voitto heltisi kahdella kaadolla.
Jyväskylässä Keski-Suomen digitukiverkoston syyspäivillä.
Keski-Suomen digitukiverkoston syyspäivää vietettiin Jyväsjärven rannalla.

Elo-syykuu 2021

Verkosta virtaa -toiminta on mukana Digitukiviikkolla 30.8.–3.9.2021 - Tule kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja etäyhteyden kautta!

Digi- ja väestötietovirasto järjestää teemaviikon 30.8.–3.9. yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa. Teemaviikko kannustaa jokaista meistä kehittämään digitaitojamme.

Digitukiviikon ohjelman löydät DVV:n sivuilta: Digitukiviikon 2021 ohjelma. Sivulla julkaistaan myös aina tuore linkki, jonka avulla pääset seuraamaan kulloistakin ohjelmaa. Digitukiviikolle ei tarvitse ilmoittautua, vaan voit seurata haluamiasi ohjelmaosioita vaikkapa kotisohvaltasi etänä. Tutustu viikon monipuoliseen ohjelmaan ja merkkaa kalenteriisi itseäsi kiinnostavimmat palat! Viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Verkosta virtaa -toiminta on mukana digiviikolla. Heti maanantaina 30.8. järjestösuunnittelija Juha Viitanen ja Keski-Suomen alueohjaaja ja vertaisopastaja Esa Kauppinen osallistuvat digitukijoiden päivään.

Näin onnistuimme digituessa – onnistumisia digitukijoilta:
Ma 30.8. klo 12.45–13.00 Verkosta virtaa -toiminta iäkkäiden digioppimisen tukena, Juha Viitanen & Esa Kauppinen, Eläkkeensaajien Keskusliitto.

Osallistumislinkki kyseiseen tapahumaan julkaistaan DVV:n sivuilla: https://dvv.fi/digitukiviikko. Tule kuuntelemaan, mitä Juha ja Esa kertovat!

Kesäkuu 2021

Järjestösuunnittelija Juha Viitanen on vuosilomalla pe 25.6. – su 25.7. ja sen jälkeen lomautettuna ma 26.7. – su 1.8. Juha palailee töihin ja sähköpostin äärelle taas ma 2.8.

Kesän aikana voit olla yhteydessä  Verkosta virtaa järjestösuunnittelija Pekka Vartiaiseen, pekka.vartiainen@ekl.fi tai puh. 050 472 3978.

Aurinkoista kesää!

Uusi työntekijä, verkkokoulutuksia ja verkkotapaamisia, syksyn suunnittelua...

Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen

Tervehdys. Olen Pekka Vartiainen ja aloitin Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelijana ja Juha Viitasen työparina 1.6.

Valtaosan työelämästäni olen toiminut yksinyrittäjänä visuaalisen suunnittelun ja markkinoinnin parissa, mihin on sisältynyt monenlaisten tehtävien toteuttamista suunnittelusta ja konseptoinnista valmiiksi tuotteiksi, palveluiksi tai materiaaleiksi. Vuosien varrella olen pitänyt myös muutamia lyhytkestoisia koulutuksia, kuten digikuvaus-koulutusta sekä julkaisu- ja grafiikkaohjelmistokoulutusta.

Tehtäväni ovat vieneet usein lähelle ihmisiä. Olen saanut perehtyä erilaisiin työympäristöihin ja päässyt toimimaan yhteistyössä monen ikäisten ja eri aloja edustavien ammattilaisten kanssa.

Pidän ihmisten kohtaamisesta ja innostun uusista ideoista, mahdollisuuksista ja toimintamallien kehittämisestä. Järjestö- ja yhdistystoiminta on minulle tuttua luottamustehtävistä vapaa-ajalta. Lasten aikuistuttua olen käyttänyt enenevän vapaa-aikani isolta osin yhdistystoiminnassa. Harrastukseni ovat vaihdelleet elämänvaiheiden myötä. Elokuvat ja valokuvaus ovat olleet mukana koko ajan.

Koen Verkosta virtaa -toiminnan ja tavoitteet hyvin tärkeiksi ikäihmisten arkisen ja yhteiskunnallisen toimintakyvyn säilyttämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. On aivan perustavanlaatuinen ongelma, jos ihmiset eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita tai toimimaan yhä enemmän arkipäiväistyvässä digiympäristössä. Kyse on myös yhdenvertaisuudesta.

Digitalisaatio tuo monia hyviä kehitysaskelia, mutta ei sovi unohtaa teknisen kehityksen olevan niin nopeaa, että aivomme ja käyttäytymismallimme eivät kehity samassa tahdissa. Digitalisaation pitäisi kehittyä ihmisten mukana, eikä päinvastoin. Siksi Verkosta virtaa -toiminta ja sen luoma opetuspalvelu on tärkeää ja pysyväisluonteista niin pitkälle tulevaisuuteen kuin maallikko pystyy hahmottamaan.

Odotan kovasti toimintaan ja ihmisiin tutustumista ja koulutuksen toteuttamista. Uskon, että tämä työ antaa minulle tunteen merkityksellisyydestä, jota se mitä suurimmassa määrin onkin.

Tapaamisiin verkossa ja livenä.

Kesäkuussa tavataan vielä verkossa!

Kesäkuussa on ohjelmassa vielä mm. vertaisopastajien verkkokoulutuksia ja verkkotapaaminen, eri digiverkostojen tapaamisia, syksyyn valmistautumista...

 

 

 

 

 

Toukokuu 2021

Digi arkeen -neuvottelukunta ja pyöreän pödän keskusteluiden suunnittelua.

Digi arkeen -neuvottelukunnan työ jatkuu

Toukokuun ohjelmassa on mm. Digi arkeen -neuvottelukunnan kokouksia, uusien vertaisopastajien tapaamista verkossa, alueohjaajien kuukausitapaamisia, EKL:n piirien ja paikallisyhdistysten hallitusten kokousten teknistä avustamista (etäohjelmien käytössä) ja paljon muuta!

Huhtikuu 2021

Uusien vertaisopastajien verkkokoulutus ensimmäistä kertaa kokonaan verkkokoulutuksena!

 

Koronapandemia sekä pienetynyt STEA-avutus siirsi uusien vertaisopastajien peruskoulutuksen kokonaan verkkokurssiksi. Ensimmäinen verkkokoulutus järjestettiin huhti-toukokuussa ja jatkoa seuraa syksyllä.

Verkkokoulutuspäivät oli jaettu huhti-toukokuulle siten, että kolmen viikon ajanjaksolla oli 2-3 opetuspäivää viikossa ja aina 2-4 tuntia kerrallaan. Lisäksi kurssin jälkeen jokaisen osallistujan kanssa käytiin henkilökohtaiset keskustelut, joissa pohdittiin yhdessä sitä, miten opastukset käynnistetään opastajan paikkakunnalla ja miten Verkosta virtaa -työntekijät voivat tukea opastajia.

Kurssille osallistui kaiken kaikkiaan 30 henkilöä eri puolilta Suomea. Osa tosin oli kertaamassa eli he olivat jo aktiivia opastajia omilla paikkakunnillaan.

Ruusuja ja risuja kurssista eli osallistujien palautetta:

"Hyvä ja laaja kokonaisuus."

"Hyvä kurssi. Osallistuisin vastakin."

"Opin todella paljon uusia kikkoja ja niksejä, joita ei oppinut töissä vaikka olinkin It-alalla ikäni."

"Harjoituksia voisi olla enemmän."

"Jos haluan kerrata luentoja, voin kerrata kurssilla käydyt asiat nauhoituksilla ja tiedän, että mistä voin kysyä neuvoja."

"Aihekokonaisuus aika laaja, mutta vaikea on rajatakaan, koska mitään turhaa ei ollut."

"Ryhmän koko voisi olla pienempi, jotta kaikki saataisiin mukaan."

"Etäopetus oli mielestäni hyvä ratkaisu. Tosin ei tutustu muihin kurssilaisiin."

Kaikki osallistujat eivät päässeet joka kerta mukaan, mutta osiot tallennettiin ja kurssilaiset saattoivat katsoa niitä jälkikäteen.
Kurssilaiset tutustuivat Jitsiin.
Uudet opastajat saivat oppia Kelan sähköisistä palveluista.
Kouluttajina toimivat TSL:n Julia Nurmi (kuvassa), Nurmijärven Kansalaisopiston opettaja, vertaisopastaja Heimo Lindgren ja EKL:n Verkosta virtaa järjestösuunnittelija Juha Viitanen.

Maaliskuu 2021

Verkkokoulutusta vertaisopastajille

Videotallenteet ja läpikäyty materiaali ovat kaikkien käytössä Verkosta virtaa -nettisivulla.
Kuvankäsittelykoulutus oli jaettu neljään noin puolentoista tunnin istuntoon.
Osallistujia on ollut joka kerta noin 60-80!

Vertaisopastajamme ovat paljon toivoneet koulutusta kuvankäsittelystä. Ja Verkosta virtaa -toimintahan tarjoaa sitä mitä toivotaan!

Jokaisessa koulutuskerrassa on ollut hurjat 60-80 osallistujaa! Kouluttajana suosittu opettajamme Julia Nurmi Työväen Sivistysliitosta.

Maanantaina 22.maaliskuuta klo 10-11.30.
AIHEENA: Johdanto, eri ohjelmat, joilla kuvia voidaan käsitellä, mistä samat toiminnot löytyvät eri ohjelmista, mistä ohjelmat ylipäätään löytyvät, mistä tulemme puhumaan näillä neljällä kerralla ja osallistujien toiveet.

Maanantaina 29.maaliskuuta klo 10-11.30.
AIHEENA: Itse kuvankäsittelyä: kuvan koon muuttaminen, kuvan rajaus, (Windows Valokuvat, MS Paint ehkä joku muu ohjelma, esim. Google kuvat + Powerpoint ja Word)

Keskiviikkona 7.huhtikuuta klo 13-14.30
AIHEENA: Kuvien parantaminen: kirkkaus, terävöinti, kloonaus, tehosteet yms.

Tiistaina 13.huhtikuuta klo 13-14.30.
AIHEENA: Teksti kuvaan, taustan vaihto, kuvien yhdistäminen yms.

Joonas sanoo kiitos ja näkemiin!

Järjestösuunnittelija Joonas Rentola jäi pois Verkosta virtaa -toiminnasta 5.3.2021

Kiitokset

Olen toiminut Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelijana kohta kolmen vuoden ajan. Nyt on tullut aika vaihtaa työpaikkaa. Aloittaessani minulla ei ollut työkokemusta ikäihmisten eikä digituen parissa. Jossain yhteistyöverkostossa joku kuvailikin palkkaamistani rohkeaksi rekrytoinniksi ja tästä rohkeudesta haluan kiittää järjestöjohtaja Petra Toivosta.

Alkuun päästyäni minulla on ollut ilo tutustua aivan loistaviin ihmisiin, jotka epäitsekkäästi antavat omaa aikaansa ja osaamistaan muiden ihmisten käyttöön täysin ilmaiseksi. Verkosta virtaa -toiminnan vapaaehtoiset ovat he, jotka mahdollistavat koko toiminnan. Kiitos teille ja muistakaa, että olette aivan upeita ihmisiä ja sillä työllä mitä te teette, on oikea vaikutus ihmisten elämiin!

Myös yhteistyökumppanit ovat kiitoksensa ansainneet. On ollut upeaa tehdä työtä asiantuntevien ja rohkeiden osaajien kanssa. Yhteistyössä on voimaa!

Kiitos myös mahtavalle Eläkkeensaajien Keskusliiton henkilökunnalle. Otitte ”nuoren” ja kokemattoman työntekijän osaksi joukkoanne ja kanssanne on jaettu iloja ja suruja. Parasta jatkoa teille kaikille.

Jatkakaa kaikki maailman tekemistä paremmaksi paikaksi!

Joonas Rentola

Tammikuu 2021

Turun vertaisopastajien Skype-kerho 7.1.

Juha palasi joululomalta 7.1. ja Joonas 11.1.

Vuosi käynnistyi, kun Juha oli Turun vertaisopastajien Skype-kerhon vieraana 7.1. Keskuseltiin mm. kevään opastuksista ja koulutuksista.

Joulukuu 2020

Joulumuorin taidonnäyte.

Kiitos kuluneesta vuodesta, hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

 

Vertaisopastajien verkkotapaamisessa pe 18.12.2020 summasimme vertaisopastajien kanssa yhteen erikoista koronavuotta.


Myös joulumuori kävi tervehtimässä vertaisopastajia.
Katso joulumuorin tervehdys klikkaamalla tätä linkkiä.

 

Järjestösuunnittelijat joululomalla:

Juha 19.12.2020-6.1.2021

Joonas 23.12.2020-10.1.2021

 

Toimenpide-ehdotuksia digisyrjäytymisen ehkäsemiseksi

Oli ilo huomata, että kirjoituksemme Helsingin Sanomien mielipidepalstalla (HS 16.11.) herätti keskustelua sekä järjestö- (ENTER ry, HS 18.11.) että viranomaispuolella (DVV ja VM, HS 22.11.). Viimeisimpänä Helsingin kaupunginkanslian erityissuunnittelija Ari Tammi (HS 3.12.) peräänkuulutti rakenteiden merkitystä digituen järjestämisessä. Huoli kansalaisten digitaidoista ylittää sektorirajat.

Esiin nostamamme hybridimalli on saanut tukea taakseen ja sen toimivuus on käytännössä todettu. Myös valtiovarainministeriö ja Digi- ja väestötietovirasto olivat monialaisen yhteistyön kannalla. Nyt kun näinkin laaja yksimielisyys on löytynyt, voidaan siirtyä toimenpiteiden valintaan. Ehdotamme seuraavia konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla voimme yhdessä toimia digisyrjäytymisen ehkäisemisen puolesta.

 1. Jokaiseen kuntaan nimetään työntekijä, joka vastaa digituen organisoinnista ja tiedotuksesta alueellaan.
 2. Kirjastojen digitalkkarimallia levitetään mahdollisimman laajalle ja se integroidaan osaksi vapaaehtoisten tekemiä opastuksia.
 3. Valtio tukee kansalaisopistojen järjestämää alkeistason tietotekniikkakoulutusta niin, että se tulee maksuttomaksi vähävaraisille, heikot digitaidot omaaville henkilöille.
 4. Tietotekniikkaopastusta tarjoaville vapaaehtoisille tarjotaan korvaus heidän tekemästään työstä.
 5. Täydentävä toimeentulotuki kattaa myös digilaitteen hankinnan kaikissa kunnissa.

Marraskuu 2020

Vertaisopastajien Kohtaamispäivät Rajaniemessä 6.-7.11. ja 9.-10.11.

 

Järjestimme vertaisopastajille kiitokseksi tehdystä ja tulevasta työstä Kohtaamispäivät eli lisäkoulutus- ja virkistyspäivät Eläkkeensaajien Keskusliiton Rajaniemen lomakeskuksessa Virroilla marraskuussa. Jotta mm. turvavälit pysyivät ja jokaiselle taattiin oma huone, jaoimme näihin päiviin osallistuvat kahteen eri ryhmään. Juha oli ensimmäisen porukan kanssa Rajaniemessä pe-la ja Joonas toisen porukan kanssa ma-ti. Kouluttajana molemmissa päivissä vertasiopastajien kovin pitämä Heimo Lindgren. Heimokin on monessa mukana. Hän kouluttaa opastajiamme, on itsekin opastaja, opettaa Nurmijärven Opistossa tietotekniikkaa ikäihmisille, päivystää Nurmijärven digikahvilassa ja on vielä toinen jalka työelämässäkin - vaikka Heimo itsekin jo maagisen eläkeikärajan on saavuttanut.

Palaute päiviltä oli kannustavaa, pidempäänkin opastajat olisivat Rajaniemessä viihtyneet. Ehdttiin sitä kuitenkin monenlaista asiaa käsitellä, niin Libre Officea kuin Teamvieweriakin. Ja totta kai illalla saunottiin!

Kurssilaisia 6.-7.11.
Kurssilaisia 9.-10.11.

Lokakuu 2020

Koti-Karjala-lehden juttu 12.11.2020
Pirjo Pakarinen (punapaitainen) jakamassa kerholaisille materiaalia.
Suurosen Keijo luentoa pitämässä.

Kiteen tietokonekerhon vieraana 28.10.

 

"Miten täällä on näin paljon väkeä? Onko nämä Kiteen ja lähikuntien alueelta?" kysyi Verkosta virtaa -toiminnan alueohjaaja Keijo Suuronen hämmästyneenä.

"Ei kun nämä ovat vasta tästä Kiteen kirkonkylältä, näin korona-aikaan ei oikein viitsitä ottaa enempää väkeä kerralla mukaan", vastasi Kiteen Eläkkeensaajien varapuheenjohtaja Toivo Pykäläinen.

Ja totta tosiaan, Kiteen tietokonekerho vetää "korona-ajan ulkopuolella" jopa 50 osallistujaa joka viikkoiseen Pirjo Pakarisen luotsaamaan kerhoon.

Juha siis vieraili kutsuttuna Kiteen tietokonekerhossa 28.10. yhdessä Etelä-Karjalan (ja vähän Pohjois-Karjalankin) alueohjaaja Keijo Suurosen kanssa. Jaa mikä alueohjaaja? No täältäpä löytyy lisää tietoa: https://www.verkostavirtaa.fi/verkosta-virtaa/

Juha kertoi Verkosta virtaa -toiminnan ajankohtaisia kuulumisia ja Keijo piti luennon tietoturva-asioista. Päästiinpä Keijon sekä tietokonekerhon vetäjän Pirjo Pakarisen kanssa lehteenkin kuvan kera, kun Koti-Karjala-lehden toimittaja kävi tekemässä jutun!

Syyskuu 2020

PDF-tiedostoKutsu Vertaisopastajatapaaminen2020.pdf (421 kB)
Kaikki vertaisopastajat ovat tervetulleita ENTER ry:n järjestämään vertaisopastajien (etä)tapaamiseen 19.10. klo 10-15!

Elokuu 2020

 

Järjestösuunnittelijat ovat palanneet töihin täyspäiväisesti. Tällä hetkellä suunnitellaan lähiopastusten aloittamista tietyillä paikkakunnilla syyskuun alusta lähtien. Opastuspaikat näet täältä: www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat/

Etäopastukset jatkuvat samaan tapaan kuin keväällä ja kesällä.

Heinäkuu 2020

Verkosta virtaa -toiminnan järjestössuunnittelijat kesälomalla.

Kesäkuu 2020

Vertaisopastajat tutustuivat pilveen 16.6. ja 17.6.

 

Kouluttaja Heimo Lindgren piti vertaisopastajien verkkokoulutuksessa kattavat esitykset sekä Googlen että Microsoftin pilvipalveluista.

Verkkokoulutusten videot ja muu materiaali löytyy osoitteesta:
https://www.verkostavirtaa.fi/aineistoja-ja-linkkeja/vertaisopastajien-verkkokoulutus/

 

 

Verkosta virtaa -toiminta mukana Digi arkeen -neuvottelukunnassa

Digi arkeen -neuvottelukunta on yhteistyö- ja vuoropuhelukanava kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden, eri viranomaisten ja julkisten palveluiden digitalisoinnista vastaavan valtiovarainministeriön välillä.

Digi arkeen -neuvottelukunta  asetettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja se toimi kolmen vuoden ajan tärkeässä roolissa digisyrjäytymisen estämisessä. Työn tulokset ja palaute toiminnasta puhuvat puolestaan, joten neuvottelukunnan työtä tullaan jatkamaan uudistettuna myös käynnissä olevan hallituskauden ajan.

Uusi neuvottelukunta asetettiin huhtikuussa 2020 kolmivuotiselle kaudelle. 

Järjestösuunnittelija Juha Viitanen on neuvottelukunnan varajäsen ja edustaa Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry:tä.

Uuden neuvottelukunnan toisessa kokouksessa 15.6. keskusteltiin mm. tulevista pyöreä pöydän kuulemistilaisuuksista sekä kuultiin alustus Digitaalinen hyvinvointi perheissä -tutkimuksesta.

 

 

Vertaisopastajat kuvankäsittelyn parissa

Erityisesti korona-aikana suureen suosioon nousseet verkkokoulutukset jatkuivat pe 12.6. Vertaisopastaja, Oulun seudun alueohjaaja Paula Hellén-Toivanen johdatti vertaisopastajat kuvankäsittelyn ja Gimp-ohjelman pariin.

Mukana Kymenlaakson Digituki-hankkeen etäopastuskoulutuksessa

Osa Verkosta virtaa -toiminnan etäopastajista (+ Juha) osallistuivat Kymenlaakson Digituki-hankeen verkossa järjestämään etäopastuskoulutukseen 11.6. Aspan Digi haltuun! -hankkeen toimijat kertoivat mm. vinkkejä siitä, mitä on hyvä huomioida etäopastusta antaessa. Lisäksi kuultiin kuulumissikermä Suomen digihanke piloteista.

Vertaisopastajien Google Meet -harjoitukset

Kolmisenkymmentä vertaisopastajaa osallistui Google Meet -etäkokousohjelman harjoituskokouksiin 10.6., joita vetivät kouluttajat Heimo Lindgren ja Keijo Suuronen, joka myös piti alustuksen Google Meet -ohjelmasta.

Verkosta virtaa -toiminnan alueohjaajien verkkotapaaminen

Suunnitelmissa oli kaksipäiväinen Verkosta virtaa -toiminnan alueohjaajien kesätapaaminen Helsingissä. Valitettavasti koronapandemia siirsi kasvokkaiset tapaamiset syksyyn. Melkein kaikki alueohjaajat kuitenkin ehtivät vaihtamaan kuulumisia verkkotapaamisessa 9.6.

Huhtikuu 2020

PDF-tiedostoDigitukiviikko.pdf (200 kB)
Tietoa Digi- ja väestötietoviraston viikolla 19 järjestämästä Digitukiviikosta, johon myös EKL ja Verkosta virtaa -toiminta osallistuvat.

Maaliskuu 2020

PDF-tiedostoVerkosta virtaa toimii myös korona_aikana .pdf (126 kB)
Klikkaa auki pdf, jossa tuoreimmat kuulumiset ja toiminnot Päivitetty 31.3.2020

Jopa 48 vertaisopastajaa mukana verkkokoulutuksessa!

Tiistaina 31. maaliskuuta verkkokoulutuksen aiheena oli Teamviewerin käyttö. Teamvieverillä voi kätevästi opastaa etänä. Verkkokoulutus keräsi ennätysyleisön, 48 vertaisopastajaa.

Heimo Lindgrenin pitämään verkkokoulutukseen Teamviewerin käytöstä osallistui 48 vertaisopastajaa.

Verkkokoulutukset jatkuvat!

 

Myös kouluttaja Heimo Lindgren koulutti etänä kotoaan.

Verkkokoulutus ma 23.3. keräsi mukaan ennätykselliset 44 osallistujaa!

Aiheena oli asiointi nettikaupassa ja nettiapteekissa. Vertaisopastajat innostuivat myös kertomaan kokemuksiaan ja ideoitaan etäopastuksesta. Eli vaikka fyysiset opastukset ovat nyt tauolla, niin etänä opastusta voi antaa monelle tapaa vaikkapa puhelimitse, sähköpostitse, WhatsAppilla, Skypellä, Teamviewerillä jne. Teamvieweristä meillä onkin seuraava etäkoulutus je ensi viikon tiistaina 31.3.!

Elämme poikkeuksellisia aikoja

Koneet odottavat näppäilyä.

Vaikka se niin kliseiseltä kuulostaakin sanoa, mutta näinhän se on.

Juha ja Joonas siirtyivät toistaiseksi etätyöskentelyyn. Toki toimistollakin käymme välillä, mutta todennäköisesti ainakin pari seuraavaa viikkoa työskentelemme "kotitoimistolla". Meidät saa ihan normaaliin tapaan kiinni esimerkiksi sähköpostitse ja soittamalla.

Joulukuu 2019

Vuoden viimeinen verkkotapaaminen 4.12.

Vertaisopastajien verkkotapaaminen keskiviikkona 4.12. klo 10-11! Aiheena oli sosiaalinen media. Aluksi kuultiin pieni tietoisku siitä, mitä sosiaalinen media on ja sen jälkeen muutama sana Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Lopuksi Verkosta virtaa -toiminta kertoi ajankohtaiset kuulumiset.

Verkkotapaamisen tallenteen löydät täältä:
https://www.verkostavirtaa.fi/aineistoja-ja-linkkeja/vertaisopastajien-verkkokoulutus/

Marraskuu 2019

Opastajatapaaminen Lohjalla 29.11.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enterillä on tapana tavata vertaisopastajiaan kauden päätteeksi hieman vaihtuvissa paikoissa aina puolivuosittain. Tapaamisissa jutellaan, miten opastuskausi on mennyt ja suunnitellakseen seuraavaa kautta.

Tänä syksynä yksi tapaamisista pidettiin Lohjalla 29.11. ja koska EKL:n Verkosta virtaa -toiminta on siellä niin vahvassa roolissa, Enter pyysi sekä Verkosta virtaa opastajat että Verkosta virtaa -järjestösuunnittelijat mukaan tapaamiseen.

 

 

Imatran Kohtaamispäivä 21.11.

Imatran Kohtaamispäivä eli vertaisopastajien lisäkoulutus- ja vertaistukipäivä Imatralla 21.11.2019.
Mukana parisenkymmentä Verkosta virtaa -vertaisopastajaa ”lähialueilta”.
Kouluttajana Heimo Lindgren.

Heinäkuussa 2019 lomaillaan!

Juha on lomalla ma 1.7 - ke 31.7. ja Joonas on lomalla ma 8.7 - pe 19.7.
Joonaksen tavoitat siis vielä ma 1.7. - pe 5.7. ja sen jälkeen ma 22.7.
Juha puolestaan on toimistolla ja tavoitettavissa seuraavan kerran to 1.8.

Aurinkoista kesää!

Kesäkuu 2019

Vertaisopastajien bileet Helsingin Käpylässä 10.-11.6.

Huh, olipas loistava tapahtuma Käpylässä! Yhteensä 36 opastajaa ympäri Suomen kerääntyi kesäiseen Käpylään tapaamaan toisiaan ja oppimaan lisää kahden päivän ajaksi 10. ja 11.6.

Tällä kesäkuun viimeisellä viikolla on viimein ollut aikaa paneutua saamaamme palautteeseen ja sitä on ollut ilo lukea. Emme voi vastustaa kiusausta nostaa tähän muutamia kommentteja palautteista:

 • "Tuli hyvä mieli, että meidän vapaaehtoisten hyvä työ huomioitiin näin mukavalla tavalla".
 • "Tällaisia tapaamisia kannattaa jatkaa, ihan kiva "palkinto" vapaaehtoisena tehdystä työstä".
 • "Rento ja vapauttava ilmapiiri alusta alkaen. Ohjelmassa hyviä luentoja ja varsinkin työpajatoiminta oli hyvä".
 • "Kokonaisuus: ohjelman ja väen koordinointi, järjestelyt, mutkaton tunnelma... Kannustus itsenäiseen toimintaan sekä yhteistyö hankkeen koordinaattorien kanssa, hankkeen avoimuus sekä erilaisten toimintamallien esiin tuominen - innostaminen".

Yhteistyön merkeissä Invalidiliiton digineuvojien tapaamisessa 7.6.

Invalidiliiton koulutussuunnittelija Auli Tynkkynen ja kehitysvastaava Tuija Mäkelä vetivät digineuvojien tapaamisen.

Verkosta virtaa -toiminnan yhteyshenkilö Invalidiliitosta on ollut jo hankkeen aikana Auli Tynkkynen. Verkosta virtaa -toiminta oli edellisen kerran la 27.10.2018 Helsingin Hakaniemessä kertomassa Invalidiliiton digineuvojille Verkosta virtaa -toiminnasta.

Järjestösuunnittelija Viitanen oli paikalla myös Invalidiliiton digineuvojien tapaamisessa pe 7.6. 2019 kertomassa toimintamme ajankohtaisista kuulumisista sekä keskustelemassa yhteistyöstä Invalidiliiton paikallisyhdistysten digineuvojien kanssa.
 

 

Mukana DigiAgeTalkissa Helsingissä 6.6.

Osallistujien jono ulottui ulos asti!
Hotelli Scandic Parkin kokoussali täyttyi ääriään myöten!

Tämän vuoden DigiAgeTalkin teemana oli Ikäihmiset digitalisoituvassa yhteiskunnassamme.

Teknologiaan, digitalisaatioon, tekoälyyn ja eettisiin kysymyksiin liittyvät aiheet pohdituttavat meitä kaikkia. DigiAgeTalkissa pohdittiin eri alustajien johdolla sitä, mMiten ja millä arvoilla luomme tulevaisuuttamme, mitä on hyvä ja arvokas elämä sekä miten teknologia voi tukea sitä.

Toukokuu 2019

Valtakunnallinen Verkosta virtaa -peruskoulutus Rajaniemessä 26.-29.5.

Toukokuun vertaisopastajakurssilaisia ryhmäkuvassa.
Tervetuloakirje kurssilaisille.
Kurssimainos.

Kuhmossa Kohtaamis- ja Elämyspäivät

Kuhmon Kohtaamispäivään osallistui noin 20 henkilöä.
Elämyspäivässä tuttuun tapaan keilattiin!

Kuhmon Kohtaamispäivään 22.5. osallistui parisen kymmentä henkilöä. Mukana oli sekä Kuhmon Eläkkeensaajien että Kajaanin Eläkkeensaajien vertaisopastajia, Kuhmon Invalidien digineuvojat ja Kuhmon Eläkkeensaajien hallituksen väkeä. Koulutuspäivän veti Verkosta virtaa -kouluttaja Heimo Lindgren.

Kuhmon Elämyspäivä 23.5. houkutteli paikalle ikäihmisiä tutustumaan tietotekniikan ja netin maailmaan.

"Toivon, että voisimme uusia Elämyspäivän ja ehkä Kohtaamispäivänkin syksyllä", sanoi Kuhmon Eläkkeensaajien puheenjohtaja Juhani Pieniniemi.

Nummelassa vertaisopastusta pääkirjastossa

Vertaisopastukset alkoivat Nummelan kirjastossa jo talvella Nummelassa pidetyn elämyspäivän jälkeen.

Joonas ja Juha kävivät Nummelassa 6.5. tapaamassa vertaisopastajia. Verkosta virtaa -vertaisopastajat ja Enterin opastajat saavat syksyllä apuvoimia Eläkeliiton opastajista!

Opastukset jatkuvat syksyllä maanantaisin ja/tai tiistaisin kirjastossa osoitteessa Pisteenkaari 9, Nummela. Opastukset ajanvarauksella kirjastosta (yksi tunti per opastettava), puh. 09 425 831 81 tai vihdin.kunnankijrasto@vihti.fi

Nurmijärven digiverkoston tapaaminen 3.5.

Joonas ja Juha oliva mukana Digitapaamisessa Nurmijärvellä. Keskustelimme mm. syksyn digiopastustoiminnasta ja vertaisopastajien kanssa sovimmekin jo syksyn aikatauluista Nurmijärvellä!
 

Huhtikuu 2019

Elämyspäiväkiertue 16.-26.4.2019

Kankaan työväentalolle (16.4.) oli saapunut noin 40 ikäihmistä
Parkanon urheilutalolla (17.4.) pidetty Elämyspäivä sai liikkeelle yli 20 ikäihmistä.
Saarijärven Elämyspäivä (23.4.) oli vuorossa heti pääsiäisen jälkeen.
Pääsisäien Elämyspäiväkiertue päättyi Yläneelle (26.4.)

Elämyspäivät ovat Verkosta virtaa -toiminnan järjestämiä kaikille avoimia tietotekniikkaan tutustumistapahtumia. Elämyspäivissä alueen asukkaat tutustuvat paikallisiin opastajiin ja kuulevat alueen vertaisopastustoiminnasta. Juha ja/tai Joonas kertovat tietotekniikan ja netin hyödyistä ja iloista. Tapahtumassa järjestetään leikkimielinen videopelikeilauskilpailu palkintoineen. Myös mahdilliset muut alueen tietotekniikan opastusta tarjoavat tahot esittäytyvät päivän aikana.

Pääsiäisen molemmin puolin Juha ja Joonas kävivät neljällä paikkakunnalla pitämässä Elämyspäiviä yhdessä paikallisten opastajien kanssa.

Digineuvontaa Lohjalla

Lohjan Apuomenassa maksutonta digineuvontaa ikäihmisille tarjoavat Verkosta virtaa -toiminnan sekä Enterin vertaisopastajat sulassa sovussa. Joonas ja Juha poikkesivat Lohjalla 15.4. kysymässä opastajien kuulumisia ja mahdollisia tuen tarpeita.

Verkosta virtaa -toiminta isännöi SeniorSurf-verkoston tapaamista 8.4.

SeniorSurf-verkostolaisia Eläkkeensaajien Keskusliiton toimistolla Helsingissä.

Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf-verkosto koostuu järjestöjen, säätiöiden ja kuntien työntekijöistä, jotka auttavat ikäihmisiä digitalisaation keskellä.

Verkosta virtaa -toiminta on mukana verkostossa ja isännöimme maanantaina 8.4. verkoston kokousta.

Kokouksessa keskustelimme mm. vapaaehtoistyön kuumista kysymyksistä: voidaanko vapaaehtoisille tarjota kahvit ja lounaat, voidaanko maksaa matkakorvaukset, voiko  työtön työnhakija olla mukana vapaaehtoisena, mitkä ovat vapaaehtoisen oikeudet ja millaisia vakuutuksia vapaaehtoisille on tarjolla ja kuka vakuutuksen ottaa.

Lisäksi kuulimme Digi arkeen -neuvottelukunnan kuulumiset. Digi arkeen -neuvottelukunta on yhteistyö- ja vuoropuhelukanava kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja julkisten palveluiden digitalisoinnista vastaavan valtiovarainministeriön välillä. Neuvottelukunnan toimikausi oli alunperin kaksivuotinen (8.3.2017–28.2.2019). Alkuvuodesta 2019 nähtiin tarkoituksenmukaiseksi jatkaa kautta vuoden 2019 loppuun asti (1.3.-31.12.2019). Toimikunnan tavoite  on tukea digitaalisten palvelujen kehittämistä niin, että eri väestöryhmät pystyisivät käyttämään tasavertaisesti digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Neuvottelukunnan työllä pyritään löytämään ja tukemaan myös uudenlaisia tapoja organisoida hallinnon ja kansalaisjärjestöjen välistä yhteistyötä.
Lue lisää osoitteessa https://vm.fi/digi-arkeen-neuvottelukunta
 

Eläkeliiton Netikäs-toiminnan aloitteesta perustettiin työryhmä suunnittelemaan keskustelutilaisuutta, jossa digimyönteiset ja digivastaiset saavat omat näkemyksensä kuuluviin. Ajatuksena ei ole se, että kerrotaan porukalla, miksi digi on kivaa, vaan se, että keskustelemme aiheesta asiallisesti ja kuulemme kaikki näkökulmat. Keskustelun tarkoitus olisi kuulla myös heitä, jotka eivät koe digitaalisuutta hienona asiana tai vastustavat sitä.

Koko verkosto on mukana itse tilaisuudessa, joka todennäköisesti toteutuu syksyllä.

Mouhijärven Elämyspäivä 5.4.

 

Mouhijärven vertaisopastaja Meria Mäkinen näytti, miten laskun voi maksaa näppärästi kännykällä.

Sovimme jo marraskuun 2018 valtakunnallisella vertaisopastajien peruskurssilla, että Mouhijärvellä pidetään elämyspäivä keväällä.

Niinpä Joonas ja Juha suuntasivat perjantaina 5.4. kohti Sastamalassa sijaitsevaa Mouhijärveä. Parituntisen Elämyspäivän aikana tietotekniikasta ja netistä kiinnostuneita eläkeläisiä piipahti paikalla toista kymmentä. Tuttuun tapaan Elämyspäivässä järjestettiin myös keilauskilpailu konsolipelillä.

 

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n lausunto pankkitunnisteiden mahdollisista muutoksista

Finanssivalvonta pyysi sidosryhmiltä ja kansalaisjärjestöiltä näkemyksiä
siitä, mitä seikkoja toisaalta pankkien ja toisaalta Finanssivalvonnan
pankkeja valvovana viranomaisena tulisi ottaa huomioon pankkien tunnuslukulistoja
korvaavien laitteiden ja sovellusten tarjonnassa, käyttöönotossa ja
muutosprosessin toteuttamisessa.

Joonas ja Juha kyselivät maaliskuun vertaisopastajakurssilaisilta näkemyksiä, joita saatiin mukaan lausuntoon. Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL) ja Verkosta virtaa -toiminnan kommentit ovat osa Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n antamaa lausuntoa.

Lue lausunto tästä linkistä.

Alla 4.4. julkaistu Helsingin Sanomien juttu aiheesta.

Väestörekisterikeskuksen keväthumaus 2019

 

Keväthumaukseen osallistujamäärä huimat 1 200. Lisäksi useampi sata seurasi seminaaria verkkolähetyksenä.

Joonas ja Juha osallistuivat Väestörekisterikeskuksen Keväthumaukseen, joka järjestettiin Finlandia-talolla 3.4.

Keväthumauksen 2019 aiheita:

Millainen on älykäs ja palveleva yhteiskunta ja millaisia mahdollisuuksia se meille tulevaisuudessa tarjoaa?

Mitä uusi teknologia tarkoittaa turvallisuuden, tiedon ja datan saralla, kun rajapintoinamme on koko maailma?

Miten ihmisenä toimimme uudessa älykkäässä arjessamme ja kuinka julkishallinto voi meitä siinä auttaa?

Keväthumaus-seminaari (Spring Splash) kokosi yhteen yhteiskuntamme digitalisaatiosta ja sen edistämisestä kiinnostuneet toimijat ja asiantuntijat.

Tapahtumaa tähditti joukko huippupuhujia:

 • Timo Ritakallio
 • Kim Väisänen
 • Meeri Haataja
 • Gerd Leonhard

Verkosta virtaa Asikkalassa 2.4.

Kuvassa Joonas Rentola ja Juha Viitanen pitämässä esitelmää. Kuva: Heikki Hallikainen.

Joonas ja Juha vierailivat Asikkalassa 2.4. kertomassa Verkosta virtaa -toiminnasta ja houkuttelemassa eläkeläisiä vertaisopastajakoulutukseen.

"Hyvä tapahtuma ikäihmisille Vääksyn Nuokulla 2.4. 2019. Saatiin hyvää ja tarpeellista tietoa vertaisopastuksesta ja kursseista. Yleinen mielipide on, että tarvetta on paljon tälläiselle toiminnalle. Samalla pääsin esittelemään meidän paikallista toimintaa jota teemme Oltermannissa parina aamupäivänä viikossa", kertoo vertaisopastaja Heikki Hallikainen.

Heikki Hallikainen ja Paavo Lounela antavat ikäihmisille maksutonta tietotekniikan vertaisopastusta tiistaisin ja keskiviikkoisin (ei kesällä) klo 9-11 palvelukeskus Oltermannissa, Terveystie 1, Asikkala.

Maaliskuu 2019

Yhteistyöpalaveri Turun kesäyliopiston ja Turun vertaisopastajien kanssa 28.3.

Turun kesäyliopisto on mukana Opetushallituksen rahoittamassa valtakunnallisessa Geronet–hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on koota ikääntyvien digitaitojen kehittämisestä kiinnostuneet alueelliset toimijat yhteen ja muodostaa heidän kauttaan senioreiden digiosaamista kehittävien tutoreiden verkoston.

Turun kesäyliopiston tehtävänä hankkeessa on muodostaa Turun alueelle Geronet -verkosto ja kouluttaa verkostolle digituutoreita toimimaan mm. kirjastojen, eläkeläisjärjestöjen, maksutonta digineuvontaa tarjoavien organisaatioiden sekä muiden seniorien digiosaamisen kehittämisestä kiinnostuneiden tahojen kanssa.

"Valtakunnallinen tietotekniikan vertaisopastajien tukipuhelin olisi hyödyllinen aikaansaannos”, totesi Verkosta virtaa -järjestösuunnittelija Joonas Rentola Turun kesäyliopiston Geronet-hankkeen palaverissa, jossa mukana oli myös Turun vertaisopastajiamme.
Turun kesäyliopiston toimisto.

Turun Eläkkeensaajat ry:n tarjoaa jo Turun alueella "VERKOSTA VIRTAA –VERTAISOPASTAJAT HENKILÖKOHTAISINA OPASTAJINA" -toimintaa. Turun verkostossa toimii jo kymmenkunta vertaisopastajaa, jotka suunnittelevat vertaisopastusta, osallistuvat alueen digineuvontaan ja tietotekniikka tapahtumiin.

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelijat Joonas ja Juha kävivät Turun kesäyliopistossa yhteistyöpaleverissa. Mukana oli myös Turun vertaisopastajiamme.

Geronet-hankkeessa koulutetaan Turun verkostolle lisää vertaisopastajia sekä lisäkoulutetaan jo vertaisopastajina toimivia. Hankkeen avulla järjestetään uusille vertaisopastajille palvelupisteitä, jossa he voivat antaa opastusta. Kaksi vuotisen hankkeen aikana koulutetaan vähintään 15 uutta vertaisopastajaa Turun alueelle. Hankkeen tutorkoulutus olisi tarkoitus aloittaa huhtikuun lopulla.
 

Uudenkaupungin vertaisopastajia tervehtimässä 26.3.

Uudessakaupungissa Joonas ja Juha tapasivat Verkosta virtaa -vertaisopastaja koulutuksen vuonna 2017 käyneitä opastajia, jotka antavat tabletti- ja älypuhelinkerhossaan opastusta joka toinen tiistai klo 13 alkaen Sakunkulmassa.

Vertaisopastajat Ritva Nieminen (vas.), Jorma Nieminen, järjestösuunnittelija Joonas Rentola, Matti Mettomäki ja Hilkka Mettomäki. Mukana opastustoiminnassa vapaaehtoisena on myös sosionomiopiskelija Mervi Pyykkönen.
Sakunkulman päiväkeskus on kaikkien uusikaupunkilaisten eläkeläisten kohtauspaikka.

 

 

Elämyspäivä Rajamäen Kylätalolla 25.3.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry:n projektisuunnittelija Päivi Savolainen kertomassa ENTERin toiminnasta.

Nurmijärven vapaaehtoiset tietotekniikan vertaisopastajat, Eläkkeensaajien Keskusliiton Verkosta virtaa -toiminta, Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry ja Nurmijärven Opisto järjestivät Nurmijärvellä maanantaina 25. maaliskuuta klo 1115 ns. Elämyspäivän Rajamäen Kylätalossa.

Tilaisuuteen oli vapaa pääsy ja se oli suunnattu ensisijaisesti yli 65-vuotiaille, jotka vieroksuvat tietotekniikkaa, älylaitteita, nettiä ja eivät ole lainkaan käyttäneet niitä tai ovat käyttäneet hyvin vähän.

Tilaisuudessa oli paikalla vapaaehtoisia tietotekniikan vertaisopastajia (ikäihmisiä hekin) kertomassa älylaitteista, netin iloista ja hyödyistä sekä sähköisistä palveluista. Lisäksi tilaisuudessa oli Verkosta virtaa -toiminnan, Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry:n ja Nurmijärven Opiston puheenvuorot.

Tilaisuudessa esiteltiin erilaisia älylaitteita ja läsnäolijat pääsivät tutustumaan niihin. Tilaisuudessa järjestettiin leikkimielinen videopelikeilauskilpailu palkintoineen.

Lisäksi tilaisuudessa kerrottiin huhtikuussa alkavasta maksuttomasta digikahvilasta sekä muista Nurmijärven ikäihmisille suunnatuista tietotekniikan vertaisopastuksia. Ja tietysti tilaisuuteen oli varattu hyvää tarjottavaa eli pullakahvit!

 

Nurmijärven Opiston rehtori Jenni Karemo (vas.) ja vertaisopastajat Heimo Lindgren, Liisa Toivonen, Raimo Hiltunen ja Erkki Rantanen.
Nurmijärven Uutiset kertoi ennakkoon tapahtumasta!

Nurmijärven Opisto on saanut hankerahoitusta vuosille 2019-2020 kuntalaisten digiosaamisen vahvistamiseen.

Hankekokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Hyvinkään ja Mäntsälän opistojen kanssa, mutta Nurmijärvellä toiminta on räätälöity toiveiden ja tarpeiden mukaan. Yhteistyötä tehdään tiiviisti kaikkien eläkeyhdistysten, vanhusneuvoston, kunnan kirjastojen sekä yhdistysten kanssa.

Tavoitteena on antaa matalan kynnyksen opastusta ja järjestää koulutuksia, jotta kuntalaisten osaaminen tietokoneiden ja älylaitteiden käytössä vahvistuisi ja esimerkiksi sähköisten palveluiden käyttöönotto onnistuisi paremmin.

Opisto toimii kunnan alueella koordinaattorina, joka kokoaa eri toimijat yhteen. Tarkoitus on selkiyttää ja vahvistaa digituen antamista eri tahojen yhteistyönä.

Kevään aikana järjestetään digikahvilatoimintaa Rajamäen kylätalolla. Syksyllä on tarkoitus aloittaa digikahvilat muissakin päätaajamissa sekä käynnistää yhteistyö koulujen digiagenttien kanssa. Eläkeikäiset ovat erityisesti toivoneet yhteistyötä koululaisten kanssa.

Maaliskuun ajan on järjestetty digitukeen liittyvä kysely mm. kirjastoissa, eläkeyhdistyksissä ja satunnaisotannalla. Kyselyn kautta toivotaan mahdollisimman paljon tietoa siitä, millaiselle digituelle on tarvetta.

Kainuun alueellinen peruskoulutus Kajaanissa 18.-21.3.

Verkosta virtaa -toiminnan Kainuun alueellinen koulutus polkaistiin käyntiin maanantaina 18.3. Verkosta virtaa -toiminnan pääkouluttaja Julia Nurmi tulee Työväen Sivistysliitosta, joka muuten tänä vuonna täyttää sata vuotta!
www.tsl.fi

”Kysykää, kommentoikaa, kyseenalaistakaa”, rohkaisi kouluttaja Julia Nurmi tietotekniikan vertaisopastajakurssilaisia.

Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille vertaisopastajille maksuttomat koulutukset erilaisista tietoverkkojen käyttöön tarkoitetuista laitteista ja niiden käytön opastuksesta. Koulutuksissa käydään läpi muun muassa tablettitietokoneiden, älypuhelimien ja kannettavien tietokoneiden ominaisuuksia. Vertaisopastajana saat uusinta tietoa laitteista ja niiden käytöstä! 

Kurssilaisia saapui Joutenlammen kurssikeskukseen 18, vaikka muutama viime hetken peruutuskin tuli.
Kurssilaiset laittoivat käsitellyt aiheet paremmuusjärjestykseen.
Kainuun kurssilaisia yhteiskuvassa (kaikki kurssilaiset eivät tällä kertaa kuvaan tulleet).

Vertaisopastajakoulutus soveltuu tietotekniikan hyvin hallitseville senioreille. Jos verkkopankissa asiointi, sähköpostin käyttö ja tiedonhaku netissä on sujuvaa, sovit tehtävään! Koska vertaisopastajakoulutuksen käyneiden henkilöiden odotetaan sitoutuvan vapaaehtoistyön tekemiseen sekä etsimällä opastettavia että opastamalla heitä, on tärkeää, että samalta paikkakunnalta osallistuu useampi henkilö. Vertaisopastajat muodostavat yhdessä ”vertaisopastajatiimin”, jonka jäseninä he saavat tarvittaessa tukea toisistaan. Toivomme kolmea osallistujaa/paikkakunta

Peruskoulutuksen käynyt opastaja, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä on oikeutettu osallistumaan lisäkoulutuksiin, kuten Kohtaamispäiviin ja teemakoulutuksiin.

Peruskoulutuksen iltaohjelmissa on tarjolla mm. Nettiklinikkaa, jossa voi vaikkapa asentaa sovelluksia omaan laitteeseen tai saada neuvoa oman laitteen ongelmiin. Mutta vertaisopastajan peruskoulutus ei ole koskaan "vain" opiskelua, vaan pitäähän sitä jotain viihdettäkin olla!

Järjestösuunnittelija Joonas Rentola (oik.) onnitteli videopelikeilauskilpailun voittajaa Pertti Leinosta.
Sisäcurling-kilpailun voittajajoukkue Takapenkin Tahvot vastaanottamassa palkinnot järjestösuunnittelija Juha Viitaselta.
Viimeisen illan ohjelmasta vastasi lauluin ja tarinoin Kajaanin Eläkkeensaajien Raimo "Rami" Reinikainen.
Raimo Tuomainen (oik.) Nettiklinikalla pohtimassa oman laitteen ongelmia järjestösuunnittelija Joonas Rentolan kanssa.

"Minä lähden Pohjois-Karjalaan.." eli Verkosta virtaa -toiminnan seikkailut Karjalassa 11.-13.3.

Kontiolahtelaisia tietotekniikan vertaisopastajia. Kuvassa keskellä Joen Severin järjestökehittäjä Marianne Lappalainen.

Pohjois-Karjalan reissumme alkoi ma 11.3. tutustumisella Kontiolahden vapaaehtoisiin tietotekniikan vertaisopastajiin.
Kontiolahdelta matka jatkui Uimaharjun Eläkkeensaajien hallituksen vieraaksi. 

Sekä Kontiolahdella että Uimaharjulla tehdään hyvää yhteistyötä Joen Severin kanssa. Joen Severin vieraaksi suuntaasimmekin ti 12.3. 

 

Uimaharjun Eläkkeensaajat olivat kiinnostuneita Verkosta virtaa -toiminnasta.
Kuvassa (vasemmalta) Joen Severin toiminnanjohtaja Jaana Huohvanainen, järjestökehittäjä Marianne Lappalainen ja puheenjohtaja Aune Pelkonen, joka myös antaa tietotekniikan vertaisopastatusta!

"Joen Severin nimi tulee sekä serveristä että Severi Suhosesta. Eli huumoria pitää olla mukana", kertoi Joen Severin toiminnanjohtaja Jaana Huohvanainen.

Severi Suhonen on savon murretta vääntävä hanuristi, joka on Pekka Puupään ohella Esa Pakarisen tunnetuin roolihahmo!

Joen Severi ja Verkosta virtaa -toiminta tulevat jatkossa tekemään entistä enemmän yhteistyötä Kannatti siis matkustaa Pohjois-Karjalaan!
www.joenseveri.fi

Kuvassa (vasemmalta) Jaana Hiltunen Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä, Verkosta virtaa Joonas ja Elina Honkaselkä Joensuun kaupungista.

Eläkkeensaajien Keskusliiton Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelijat vierailivat Joen Severin lisäksi myös Pohjois-Karjalan digipilotin työntekijöiden luona. 

Saimmekin aikaan hedelmällistä keskustelua ikäihmisille tarjolla olevasta digituesta! Bonuksena me helsinkiläiset järjestösuunnittelijat saimme kuulla hersyvää Karjalan murretta!

Kun tauko koittaa, otetaan älylaitteet esiin!

Kiertueen päätti ke 13.3. yhteistapaaminen joensuulaisten, kontiolahtelaisten, reijolalaisten ja polvijärviläisten vapaaehtoisten tietotekniikan vertaisopastajien kanssa. Paikalla oli myöäs Joen Severin toiminnanjohtaja ja päätimme järjestää syksyllä yhteistyössä Joen Severin kanssa sekä Kohtaamispäivän että Elämyspäivän Pohjois-Karjalassa!

Lahden Eläkkeensaajien vieraana 7.3.

”Digijuna etenee kuin Pendolino ja eläkeläistenkin on syytä nousta kyytiin”, totesi Lahden Eläkkeensaajien tietotekniikan vertaisopastaja Toivo Pölönen (vas.).

Lahden Eläkkäänsaajien kerhotilaisuuteen Verkosta virtaa -sanomaa kuulemaan oli saapunut yli 20 innokasta eläkeläistä. Päivän ohjelmassa oli tietotekniikkaan ja nettiin sekä vertaisopastajakoulutukseen innostamista sekä tietty videopelikeilausta!
Lahden Eläkkeensaajien atk-kerho kokoontuu toimintakeskuksessa torstaisin, vetovastuussa on Toivo Pölönen.
Lue lisää https://lahden.elakkeensaajat.fi/kerhot/
Muutama lahtelainen jo ilmoittautuikin toukokuun vertaisopastajan peruskoulutukseen!
Lue lisää ja ilmoittaudu sinäkin osoitteessa
https://www.verkostavirtaa.fi/koulutukset/

 

Videopelikeilaajia oli jonoksi asti!
Wii-pelikonsolista löytyy suurta suosiota savuttaneen keilauspelin lisäksi muitakin urheilupelejä.

Piipahdus Raumalla 5.3.

"Kävimme aikoinaan Verkosta virtaa -koulutuksessa ja tammikuusta 2017 lähtien olemme joka viikko järjestäneet opastusta mm. täällä Rauman kaupungin Palvelutorilla. Välillä opastettavia on ollut jonoksikin asti", kertoo Rauman Eläkkeensaajien Kari Koivisto (alempi kuva, oik.), vieressään vertaisopastaja Tero Heino.
Ylemmässä kuvassa (pöydän takana) vertaisopastaja Esa Heinilä ja Verkosta virtaa -järjestösuunnittelija Joonas Rentola.

Verkosta virtaa -toiminta tutustui 5.3. Rauman Eläkkeensaajien opastustoimintaan. Samalla reissulla vierailimme Rauman Invalidien digikerhon vetäjän Matti Pitkäsen sekä yhdistyksen puheenjohtaja Anniina Sillanpään luona kuulemassa Invalidien tarjoamasta tietotekniikan opastuksesta.

Helmikuu 2019

Lapin minikiertue 27.2.-1.3.

Eläkkeensaajien Keskusliiton Lapin piirin hallitus piti kokouksen Rovaniemellä 28.2.

Verkosta virtaa -toiminnan Joonas ja Juha matkustivat Lappiin, Rovaniemelle, tapaamaan EKL:n Lapin piirin hallitusta (kuva). 
Piirin hallituksen jälkeen oli vuorossa Lapin sairaanhoitopiirin digipilotin edustajan tapaaminen.
Ennakkotieto Syksyllä Lapissa järjestettävästä Verkosta virtaa -peruskoulutuksesta sai kaikki tapaamamme henkilöt tyytyväisiksi!
Samalla reissulla Joonas ja Juha käyvät Kemissä tutustumassa syksyn koulutuspaikkaan Savottaan (kuvia alla), joka sijaitsee kauniilla ja rauhallisella paikalla Kemijoen varrella, vain kahdeksan kilometrin päästä Kemin keskustasta. Savotassa majoittuminen järjestetään mökeissä. Pihapiirissä on myös iso kota, jossa voimme järjestää iltaohjelmaa. Isolla terassilla puolestaan on rentoutavaa istua kylpypaljussa kaunista jokinäkymää ihaillen!
Tervetuloa lokakuun Länsi-Lapin alueelliseen peruskoulutukseen! Lue lisää ja ilmoittaudu osoitteessa
https://www.verkostavirtaa.fi/koulutukset/

Savottan päärakennuksen ravintolassa on tilaa jopa 120 henkilölle.
Ravintola toimii majoittujien vastaanottona ja aamupala tarjoillaan tässä tilassa.
Kemin lokakuisen peruskurssin majoitus on mökeissä, jotka ovat toukokuussa 2017 sisätiloiltaan remontoidut. Kaikissa mökeissä on keittomahdollisuudet. Sauna ja wc-tilat ovat erillisessä rakennuksessa.

Verkosta virtaa -toiminta vieraili Kärkölän Digikinkereillä 21.2.

Verkosta virtaa -toiminta vieraili 21.2. Päijät-Hämeessä, Kärkölän kirkonkylän seurakuntasalissa järjestettävillä digikinkereillä, jonne oli kokoontunut kymmeniä eläkeläisiä vahvistamaan ”digiuskoaan”.

Verkosta virtaa -kouluttaja Heimo Lindgren.
”Miten ihminen voi keksiä tällaista, kun ei homettakaan saada pois taloista?”, kuului yleisön kommentti, kun Verkosta virtaa -kouluttaja Heimo esitteli Googlen palvelinsaleja, jonne ns. pilveen menevä tieto tallentuu.
Joonas ja Juha pistivät tuttuun tapaan pystyyn videopelikeilauksen, jonka voittajalle oli tarjolla S-ryhmän lahjakortti.

Kohtaamispäivä Oulun vanhusneuvoston vertaisopastajien luona 20.2.

Vasemmalla vertaisopastajien koollekutsuja, Oulun vanhusneuvoston jäsen ja Oulun seudun senioriopettajien puheenjohtaja Juhani Suopanki.

Kohtaamispäivä Oulussa 20.2. kokosi paikalle 14 Oulun kaupungin vanhusneuvoston organisoiman opastustoiminnan vertaisopastajaa! Kouluttajana päivässä oli vanha tuttu Heimo Lindgren, mukana myös Verkosta virtaa -toiminnan Juha. 

Oulun kaupunginhallituksen pj Kyösti Oikarinen piipahti tervehtimään vertaisopastajia.
Päivän ohjelma.

Pirkanmaan vertaisopastajien Kohtaamispäivät 7.-8.2.

Pirkanmaan tietotekniikan vapaaehtoisten vertaisopastajien Kohtaamispäivät eli lisäkoulutus- ja vertaistukipäivät järjestettiin talvisessa Rajaniemessä 7.-8.2.

Kouluttajina päivillä toimivat Heimo Lindgren, Meria Mäkinen, Joonas Rentola ja Juha Viitanen.

Päivillä kuultiin osallistujien opastustoiminnasta ja keskusteltiin opastuksiin liittyvistä käytännön järjestelyistä. Meria Mäkinen kertoi, kuinka otan huonokuuloisen huomioon opastustilanteessa. Tapahtumassa olikin käytössä kirjoitustulkkaus! Muita koulutuksen aiheita olivat mm. tutustuminen LibreOfficeen, kuvankäsittelyn perusteet, äänikirjat, Teamviewerin käyttö opastuksissa. Torstai-ilta päättyi karaokeen ja tanssiin!

Pirkanmaan vertaisopastajat, Kohtaamispäivien kouluttajat sekä kirjoitustulkkaajat ryhmäkuvassa.
Kirjoitustulkkaajat työssään, kun Meria Mäkinen kertoo, miten huomioida huonokuuloiset opastuksissa.

Tammikuu 2019

PDF-tiedostoVerkosta virtaa toimii myös korona_aikana .pdf (126 kB)
Klikkaa auki pdf, jossa tuoreimmat kuulumiset ja toiminnot Päivitetty 31.3.2020
Järjestösuunnittelija Joonas Rentola (oik.) kertoo Verkosta virtaa -toiminnasta.

Elämyspäivä Nummelassa 31.1.


Nummelan vertaisopastajat, Vihdin Vanhusten Tuki ry, Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry ja Bitstop Oy sekä järjestösuunnittelijat Joonas Rentola ja Juha Viitanen järjestivät Elämyspäivän eli ikäihmisille suunnatun tietotekniikan tutustumistapahtuman Nummelassa 31.1. Paikalle saapui kuutisenkymmentä tietotekniikasta kiinnostunutta.

Verkosta virtaa -toiminta kävi tutustumassa Asikkalan opastuksiin 16.1.2019. "Näyttöpäätteen" äärellä Lahden Eläkkeensaajien ja Werkkoviestijöiden Toivo Pölönen (vas.), Asikkalan opastajat Paavo Lounela ja Heikki Hallikainen sekä järjestösuunnittelija Joonas Rentola.

Asikkalan ja Lahden opastuksiin tutustumassa

Verkosta virtaa -toiminta kävi tutustumassa Asikkalan digiopastuksiin keskiviikkona 16.1. Samalla kuultiin Lahden vertaisopastuksista.

"Meillä on opastustilat Palvelukeskus Oltermannissa (Asikkalan Vääksyssä) ja kunnalta ollaan saatu muutama pöytäkone ja kirjastosta tabletti käyttöön. Opastusta annamme kahtena päivänä viikossa eli tiistai- ja keskiviikkoaamupäivisin", kertoo opastaja Heikki Hallikainen.

"Lahden Eläkkeensaajien atk-kerho kokoontuu torstaisin klo 11-14 Saimaankadun toimintakeskuksessa. Kerhossa käydään asioita läpi toivomusten mukaan ja edetään asiat heikoimmin osaavien ehdoilla", sanoo vertaisopastaja Toivo Pölönen.

Riihimäellä järjestettiin Elämyspäivä 15.1.

Riihimäen vertaisopastajat järjestivät järjestösuunnittelija Joonas Rentolan kanssa Elämyspäivän Riihimäellä. Paikalle saapui nelisenkymmentä tietotekniikasta kiinnostunutta.

Alla Aamuposti-lehdessä julkaistu ennakkujuttu tapahtumasta.

VINKKI
Onko lehtileikkeen teksti liian pientä luettavaksi?
Jos, niin paina näppäimistöstä Ctrl-näppäintä ja + niin teksti suurenee.
Vastaavasti Ctrl-näppäin ja - niin teksti pienenee.

Kuusamolaisten ja taivalkoskelaisten tietotekniikan vertaisopastajien Kohtaamispäivä eli lisäkoulutus- ja vertaistukipäivä Kuusamossa ke 9.1.2019.
Elämyspäivä eli ikäihmisille suunnattu tietotekniikan tutustumispäivä Kuusamossa to 10.1.2019. Kuusamon Eläkkeensaajien vertaisopastajat työn touhussa, tupa oli täynnä!
Nivalan Elämyspäivä eli ikäihmisille suunnattu tietotekniikan tutustumispäivä järjestettiin Nivalan kirjastossa pe 11.1.2019. Maksutonta digiopastusta on tarjolla kirjastossa perjantaisin klo 14-16 yhteistyössä Nivalan Eläkkeensaajien ja kirjaston kanssa.

Järjestösuunnittelijat Pohjanmaan kiertueella

Kuusamolaisten ja taivalkoskelaisten tietotekniikan vertaisopastajien Kohtaamispäivä eli lisäkoulutus- ja vertaistukipäivä Kuusamossa keskiviikkona 9.1. Päivän ohjelmassa oli asiaa mm. sosiaalisesta mediasta ja pilvipalveluista. Joonaksen ja Juhan lisäksi kouluttajana päivässä oli Verkosta virtaa -vertaisopastaja ja Nurmojärven opiston opettaja Heimo Lindgren.

Kohtaamispäivän jälkeen oli vuorossa Elämyspäivä eli ikäihmisille suunnattu tietotekniikan tutustumispäivä Kuusamossa torstaina 10.1. Tupa oli täynnä ja vertaisopastajamme työn touhussa! Kuusamon Elämyspäivän vetonaulana oli leikkimielinen keilauskilpailu Wii-pelikonsolilla. Voittajaksi selvityi Katariina Nissi, joka sai palkinnoksi lahjakortin paikalliseen kauppaan.

Nivalan Elämyspäivä eli ikäihmisille suunnattu tietotekniikan tutustumispäivä järjestettiin Nivalan kirjastossa perjantaina 11.1. yhteistyössä kirjaston ja vertaisopastajiemme kanssa. Nivalassa on tarjolla maksutonta digiopastusta kirjastossa perjantaisin klo 14-16 yhteistyössä Nivalan Eläkkeensaajien ja kirjaston kanssa. Myös Nivalan Elämyspäivä keräsi runsaasti yleisöä. Nivalassa keilauskilpailun voittajaksi keilasi Sulo Niemi.

Vuosi 2018

Syyskuu 2018

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelijat matkustava Kainuuseen ja Pohjanmaalle 10.–13.9. tapaamaan nivalalaisia, kajaanilaisia, kuhmolaisia, kuusamolaisia ja taivalkoskelaisia vertaisopastajia ja Eläkkeensaajien yhdistysten hallitusaktiiveja sekä potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Yhdessä suunnitellaan tulevia koulutuksia ja tilaisuuksia.

Syyskuun huipentuu Pohjanmaan alueelliseen vertaisopastajakoulutukseen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.verkostavirtaa.fi/koulutukset/

Elokuu 2018

Verkosta virtaa -vertaisopastajat osallistuivat opastajina Ylen Nettiä ikä kaikki – Iloa digistä -kiertueelle, joka kiersi kymmenen eri kaupungin kirjastoissa elo-syyskuun vaihteessa. Kiertueella myös ikäihmisiä opastettiin hyödyllisten ja hauskojen digitaitojen pariin.

lue lisää https://yle.fi/aihe/nettia-ika-kaikki

Heinäkuu 2018

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelijat ottivat kantaa julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin tunnistautumisen uudistukseen. Alla oleva mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 20.7.2018.

Vanhusväestön asema huolestuttaa

Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu ensi vuonna (HS 30.6.).
Uudistuksen keskeinen sisältö on se, että julkisen hallinnon palveluihin pystytään varmasti takaamaan sähköinen tunnistautuminen vuoden 2019 alusta vain Nordean ja Osuuspankin pankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella. Neuvottelut muiden toimijoiden kanssa eivät ole tuottaneet tulosta liian korkeiden hinnoitteluiden vuoksi.
Olemme erityisen huolestuneita vanhusväestön asemasta uudistuksessa. On kohtuutonta, että vanhuksia pakotetaan jatkuvasti opettelemaan uusia tunnistautumisen tapoja. On myös ongelma, että mobiilivarmenteen käyttäminen on maksullista. Samaan julkiseen palveluun kirjautuvat henkilöt asetetaan siis eriarvoiseen asemaan.
Miten voidaan jälleen olla tilanteessa, jossa näin perustavanlaatuinen sähköisen asioinnin uudistus on täysin suunnittelemattomien muutosten edessä? Valtiovarainministeriön mukaan "saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi". Sähköisen tunnistautumisen uudistus on jyrkässä ristiriidassa direktiivin tavoitteiden kanssa.
Muiden pankkien tulisi nyt ensiksi nyörtyä samalle viivalle Nordean ja OP:n kanssa hinnoittelunsa kanssa ja etsiä voittonsa muualta. Julkisen hallinnon tulisi etsiä kestävämpi ratkaisu sähköisen tunnistautumisen ongelmaan.

Joonas Rentola
Juha Viitanen

Eläkkeensaajien Keskusliitto

Kesäkuu 2018

Pohjanmaan Verkosta virtaa -vertaisopastajakoulutuksen aika ja paikka varmistuivat. Koulutus järjestetään 26.-28.9. Virroilla, Rajaniemen lomakeskuksessa. Lue lisää ja ilmoittaudu koulutukseen osoitteessa www.verkostavirtaa/koulutukset.

Toukokuu 2018

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelijat tapasivat yhteistyökumppaneita. EKL:n Kymen piirin edustajien kanssa sovittiin, että Kaakkois-Suomen Verkosta virtaa -vertaisopastajakoulutus järjestetään 1.-4.10. Lappeenrannassa. Lue lisää ja ilmoittaudu koulutukseen osoitteessa www.verkostavirtaa/koulutukset.

Huhtikuu 2018

Verkosta virtaa -vertaisopastajakoulutus järjestetiin Virroilla, Rajaniemen lomakeskuksessa 23.-26.4.

Maaliskuu 2018

Verkosta virtaa -toiminnan ensimmäinen verkkokoulutuspilotti toteuttiin 13. maaliskuuta. Kelan henkilökunta koulutti etänä Skypen kautta kuusamolaisia vertaisopastajia käyttämään KELA:n sähköistä asiointia. Testiyhteys jo kokeiltiin ja hyvin toimi!

Helmikuu 2018

Nyt tuuletetaan: Stea myönsi rahoituksen Verkosta virtaa -ikääntyneiden itsenäinen selviytyminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa -toiminnalle! Opastamme vertaisohjaajavoimin uusia ikäihmisiä sähköisten palveluiden käyttäjiksi. 

Vapaaehtoiset opastajat saavat perehdytyksen maksuttomassa Verkosta virtaa
-vertaisohjaajakouluksessa. Valtakunnalliset koulutuksemme ovat vuoden 2018 aikana Rajaniemessä Virroilla, Keski-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa. Tuemme jo toimivia opastajiamme mm. lisäkoulutuksilla. 

Ensin kuitenkin viemme loppuun menneen hankkeen, otamme siitä parhaat palat uuteen toimintaan ja konkretisoimme rahoituksen saaneen avustushakemuksen yksityiskohtaisemmaksi toimintasuunnitelmaksi. 

Tammikuu 2018

Tilastointi jatkuu, pyydetään palautteita ja kirjoitellaan lehtijuttua Eläkeensaajat-lehteen, jossa toimitamme omaa sivua. Uskaltaisiko odottaa lopullista Stean rahoituspäätöstä jo tässä kuussa?

Joulukuu 2017

Jännittävä kuukausi: Stean avustusehdotukset julkistetaan aina joulukuussa. Tuloksellinen toimintamme oli huomattu ja olemme saamassa jatkuvan rahoituksen toiminnalle (ns. kohdennettu A-avustus)! Eihän tässä enää muita joululahjoja kaivatakaan! Kiitos siitä kuuluu erityisesti vertaisopastajillemme!

Raporttia, exeleitä, kyselyitä – siitä on joulukuumme tehty. Puurramme valmista dataa pohjaksi alkuvuodesta tehtävälle raportille.

Marraskuu 2017

Kelan sähköisten palvelujen käytön pilotit kiinnostivat. Mukaan pyrki enemmän vertaisopastajia, mitä pystyimme ottamaan. Starttasimme Salosta jo viimekuun lopussa ja alkukuussa koulutimme Pohjois-Karjalassa. Koulutusta kiiteltiin, sillä aika harva oli aikaisemmin käynyt kela.fi-sivuilla, eikä tiennyt niiden monipuolisuudesta. Niillä tiedoilla on hyvä opastaa muutkin sivujen käyttöön. Päätämme Kelan kanssa miten jatkamme yhteistyötä, kunhan viimeinen eli etäkoulutuspilotin kokemukset on saatu.

Marraskuinen viikko vierähti jatkokurssiryhmien kanssa Virroilla. Nämä koulutukset olivatkin vuoden viimeiset varsinaiseen koulutusrunkoon liittyvät.

Eläkkeensaajien Keskusliiton Juhlaristeilyllä valloitimme kokonaisen digi-keulan laivasta! Yhdessä yhteistyökumppaneittemme kanssa mm. opastimme juhlaväkeä tietoiskuin, henkilökohtaisella opastuksella ja yleisesti kertomalla digilaitteisiin ja niiden käyttöön liittyvistä asioista. Nettitohtorillamme riitti asiakkaita koneineen jonoksi saakka. 

Lokakuu 2017

Tiivistä syksyä pukkaa eli kierretään maata eri teemoilla. Vuoden viimeiset kolme vertaisopastajien Kohtaamispäivä-koulutusta ovat tässä kuussa. Samoin vuoden viimeiset Elämyspäivät kolmella paikkakunnalla: Kangasniemellä, Punkaharjulla ja Helsingin Käpylässä.  

Enter ry:n järjestämässä vuotuisessa pelitapahtumassa oli vipinää ja vilskettä. Tällaiset tapahtumat ovat oiva paikka tutustua hyviin peleihin. Verkosta virtaa! pisteessä tehtiin virtuaalisia keilausennätyksiä

Syyskuu 2017

Elokuu oli syksyn suunnitelmien hiomisen ja valmistelun aikaa. Syyskuussa kierretään kenttää. Meitä tapaa Elämyspäivillä eri puolilla maata. Tällä kertaa pohjoisimpana Suolahti, läntisimpänä Ulvila ja itäisimpänä Punkaharju.

Saimme ison yhteistyökumppanin: järjestämme vielä tämän vuoden aikana vertaisopastajillemme Kansaneläkelaitoksen kanssa kolme pilottia Kelan sähköisten palveluiden opastamisesta. Kerromme kokemuksista pilottien jälkeen.

Elokuu 2017

Täällä taas ollaan! Ihan ei ole ollut parhaat heinäntekoilmat, mutta varvastossukelit kyllä. Ne osoittautuivat varsin käteviksi kuurosateilla. Sisällä oli helpompi suunnitella tietokoneella huvimajan värityksiä kuin toteuttaa niitä, sillä vähän päästä sateli. Opittua tuli myös, että ensikertalaisen kannattaa tutustua ensin punamultapurkinkyljestä löytyvään ohjeeseen. Ei ollut yhtä helppo peruuttaa tekemisiään kuin tietokoneen näytöllä!

Teimme vertaisohjaajien paikkakunnista kartan. Siitä näkee silmäyksellä, mistä päin vertaisohjaajiamme löytyy. Komea kartta - monta on merkkiä tullut 2 ½ vuodessa. Jos jatkorahoitus saadaan, löytyy kartalta jatkossa ohjaajia tasaisemmin ympäri Suomen.

Heinäkuu 2017

Nyt jos koskaan pätee toteamus ”Suomen kesä on pukeutumiskysymys”. Sen verran on ollut viileää ja kosteaa, mutta myös aurinkoista ja tuulista. Ilmatieteenlaitoksen Sää-sovellus on ollut ahkerassa käytössä. Sinne saa muuten jättää myös omia säähavaintojaan.

Kesäkuussa EKL:n liittokokousväki sai tietoa Verkosta virtaa! -hankkeen toiminnasta. Monilla paikkakunnilla vertaisopastusta jo löytyy, mutta turhan monelta se vielä uupuu. Muutetaan huolestuneisuus toiminnaksi. Toiveikkaana haimme STEA:lta (entinen Ray) rahoitusta jatkuvalle Verkosta virtaa -toiminnalle. Perusteita ainakin riittää, mutta katsotaan tukevatko uusia digihankkeita vai myös hyvin käynnistynyttä toimintaa. Peukut ylös!

Margit lähti jo kesäkuun lopulla kesälomalle. Teija odottelee vielä varvastossukelejä, kokoaa tilastoja, valmistelee syksyä ja lomailee 17.-4.8. Aurinkoista ja mansikanmakuista kesää!

Toukokuu 2017

Sataa lunta, rakeita, vettä - ei haittaa, sillä hyvällä suunnitelmalla mennään eteenpäin kelissä kuin kelissä. Hankeen ihka ensimmäisen pilotin osallistujat kohtasivat Joensuun Kohtaamispäivillä. Opiskeltiin lisää ja saatiin palautetta minkälaista tukea ohjaajat tarvitsevat työssään.

Tämän kuun aikana sovitaan syksyn Elämyspäivät. Tapahtuma auttaa vertaisohjaajia löytämään opastettavia ja yleisö kuulee mitä kivaa tietotekniikka voi tuoda tullessaan. Seuraavan Eläkkeensaajat -lehden toinen teema on tietotekniikka. Mistä aiheesta haluaisit lukea? Lähetä vinkki: teija.saarinen@elakkeensaajat.fi

Huhtikuu 2017


Kevät nostaa päätään ja me hankkeessa työstämme uutta rahoitushakemusta. Hyvät tulokset kannustavat: tähän mennessä on koulutettu noin 250 vertaisohjaajaa ja vuoden 2016 aikana he opastivat tietoteknisissä asioissa yhteensä 2093 iäkästä ihmistä. Kiitos kaikille vertaisohjaajille, ihan mahtava saavutus! Paljon on vielä kuitenkin ihmisiä, jotka pienellä opastuksella pystyisivät hoitamaan esimerkiksi sähköisen asiointinsa itse. Heitä haluaisimme auttaa. 

Huhtikuun alun yhdistetyllä perus- ja jatkokurssilla koulutettiin 28 uutta vertaisohjaajaa. Tavoitteena on, että jokainen heistä opastaa vähintään kymmentä iäkästä vuoden aikana. Kurssi oli vuoden viimeinen peruskurssi. 

Maaliskuu 2017


Verkosto virtaa! -hankkeelle myönnettiin 30.3.2017 yhdessä neljän kumppanimme kanssa Oikeusministeriön jakama Demokratiapalkinto. Yhteistyöverkostomme hyvän kumpanuuden toimintamalli ja ikäihmisten digitaalisen osallisuuden lisääminen sai täten kiitosta.

Vertaisohjaajia kouluttautui kahdella eri jatkokurssilla. Uusia opastettavia houkuteltiin mukaan mm. Elämyspäivällä Lempäälässä.

Verkosta virtaa! -hankkeessa vaihtui helmikuun loppupuolella työtekijä. Pari vuotta hankkeessa Margitin työparina toiminut Riikka siirtyy toisiin tehtäviin. Riikan työtä jatkaa Teija Saarinen. Teija tulee EKL:nään Hely ry:n SenioriVerkko -hankkeesta. Teija aloittaa työt maanantaina 20.2.2017. Onnea Teijalle ja onnea Riikalle! Riikka haluaa kiittää kaikkia tapaamiaan eläkkeensaajia loistavasta yhteistyöstä. Hän on kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta. Te toimitte aktiivisella elämänasenteellanne esikuvina hänen tulevaan.


Helmikuu 2017

 

Vastaamalla voit vaikuttaa!
Sähköinen asiointi sekä julkiset ja yksityiset palvelut löytyvät yhä useammin netistä. Valli ry:n Ikäteknologikeskus ja Valtiovarainministeriön AUTA-hanke haluavat nyt selvittää miten ikäihmiset asioivat internetissä, mitä sähköisiä palveluita he käyttävät sekä millaisia haasteita he kohtaavat. Kysely on auki (näillä näkymin) helmikuun loppuun saakka ja tulokset julkistetaan keväällä 2017. Linkki kyselyyn: http://www.valli.fi/ajankohtaista/uutiset/vastaa-kyselyyn-sahkoisesta-asioinnista/

Tammikuu 2017


Vuoden ainoa vertaisohjaajien peruskurssi järjestetään huhtikuussa (3.-6.4.2017) Rajaniemessä. Kurssi täyttyi 19.1.2017, ota yhteyttä jos haluatte varasijalle. Peruskurssin käyneille, vapaaehtoistyötä tehneille vertaisohjaajille tarjoamme jatkokoulutusta noin vuoden päästä omasta peruskurssista. Nähdään!

Verkosta virtaa! -hankkeen kiinnostuksen kohteena olevasta ajankohtaisesta aiheesta eli ikääntyneiden digitaitojen oppimisesta ja opettamisesta on Ylen toimesta kirjoitettu hyvä juttu. Suosittelemme lukemaan 9.1.2017 julkaistun jutun ”Jonkun pitäisi opettaa 80-vuotias Liisa ja puoli miljoonaa muuta maksamaan laskunsa verkossa – mutta kenen?. Se löytyy osoitteesta: http://yle.fi/uutiset/3-9393542

Joulukuu 2016


Suurkiitos teille, jotka olette osallistuneet vertaisohjaajakoulutuksiin, auttaneet lähimmäisiänne tietoteknisissä ongelmissa ja järjestäneet tapahtumia kanssamme. 
Tällä hetkellä Verkosta virtaa! -hankkeen kouluttamia vertaisopastajia toimii noin viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Käännythän paikallisen yhdistyksen puoleen, jos haluat opastajaksi tai tarvitset opastusta.

EKL ja Verkosta virtaa! -hanke toivottavat Rauhallista Joulunaikaa.
Tänä vuonna joulukorttirahat menevät Syöpäsäätiölle.

Marraskuu 2016
Onnea toivotamme suurta ja syvää, 
isänpäiväksi kaikkea hyvää!


Lokakuu 2016
Verkosta virtaa! on järjestänyt neljä Elämyspäivää lokakuussa. Paikkakunnat olivat Kempele, Oulu, Kankaanpää ja Rauma. Osallistujia oli yhteensä 113 henkilöä. Seuraava Elämyspäivä-tapahtuma järjestetään Parikkalan Käskynkässä ma 28.11 klo 13. Tervetuloa mukaan! Tapahtuma on suunnattu yli 65-vuotiaille, jotka eivät ole käyttäneet tietokonetta. Siinä kuullaan mitä netissä voi tehdä ja minkalaisia laitteita markkinoilla on sekä voi kokeilla tabletilla surffausta. Paikalliset vertaisohjaajat voivat ottaa kopin uusista opastettavista. Osallistujat ovat pitäneet tapahtumia hyödyllisinä ja inspiroivina. 

Pääkaupunkiseudulla asuvien vertaisohjaajien kannattaa osallistua Eläkeliiton ja EHYT ry:n LähiVerkko-projektin ilmaiseen Kaikki pelaa! –seminaarin Helsingissä, Kuntatalossa 8.11.2016 klo 8.30–16. Seminaarissa pääsee tutustumaan tietotekniikkaan erityisesti digitaalisen, eli tietokoneella tapahtuvan, pelaamisen kautta. Pelit ovat yksi tapa harjoitella tietotekniikkaa, oppia, liikkua, virkistää muistia, kokea onnistumisen elämyksiä, viihtyä tai löytää yhteistä tekemistä ystävien tai vaikka lastenlasten kanssa.

Syyskuu 2016
Verkosta virtaa! suosittelee lämpimästi tutustumaan Netikäs -mediasivistysmateriaalisarjaan.  Netikäs on osa Eläkeliitto ry:n ja EHYT ry:n yhteisen LähiVerkko -projektin materiaalituotantoa.  Materiaalisarjaan kuuluu kuusi osaa. Materiaalien teemat ovat  ”Media ennen ja nyt”, ”Sosiaalinen media”, ”Tietoturva”, ”Tekijänoikeudet”, ”Identiteetti, rooli ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen” sekä  ”Digitaalinen pelaaminen”. Jokainen materiaali sisältää myös sanaston. Materiaalisarja löytyy osoitteesta: http://lahiverkko.fi/netikas/

Elokuu 2016
Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä tietotekniikkaopastajana? Seuraavat koulutukset järjestetään Rajaniemessä 26.–28.10.2016 (kurssi on täynnä!) ja 22.–24.11.2016. Ohjaajakoulutus on tarkoitettu tietotekniikan hyvin hallitseville. Jos verkkopankissa asiointi, sähköpostin käyttö ja tiedonhaku netissä on sujuvaa, sovit tehtävään. Toivomme kolmea osallistujaa/paikkakunta. Maksuton koulutus sisältää opetuksen, ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Vastineeksi sitoudut opastamaan omalla paikkakunnallasi. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan! Lisätietoja ja ilmoittautumiset välilehdellä "koulutukset".

Heinäkuu 2016
Heinäkuussa Verkosta virtaa! -hankkeen työntekijät ovat lomalla. Meidät tavoittaa taas maanantaina 1.8.2016. Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Kesäkuu 2016
Ikäteknologiakeskus selvitti keväällä ikäihmisten toiveita ja tarpeita teleoperaattoreiden palvelujen suhteen. Verkosta virtaa! oli mukana markkinoimassa kyselyä. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Kyselyyn vastasi lähes 300 henkilöä. Vastaajat olivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nettiä käyttäviä ikäihmisiä. Tuloksiin voi tutustua osoitteissa:
http://www.valli.fi/ajankohtaista/uutiset/ikaihmiset-teleoperaattorien-palveluissa-parantamisen-varaa/
ja
http://yle.fi/uutiset/joka_neljas_ikaihminen_pettynyt_puhelinliittymien_myyjiin__osa_kokee_joutuneensa_pakkomyynnin_kohteeksi/8901423

Toukokuu 2016
Verkosta virtaa! -hanke on toiminut nyt vuoden päivät. Vuosi on ollut antoisa!
Olemme järjestäneet viisi vertaisohjaajan peruskurssia Joensuussa, Virroilla ja Kajaanissa ja yhden jatkokurssin Joensuussa. Koulutuksen on käynyt 160 eläkkeensaajaa. Heistä monet ovat aloittaneet vapaaehtoistyön tekemisen. Jotkut opastavat ikääntyneitä heidän omissa kodeissaan ja toiset järjestävät tietokonekerhoja yhdistyksissä. Koulutusten lisäksi olemme järjestäneet seitsämän Elämyspäivä-tapahtumaa yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa. Syksyllä olimme Reijolassa, Outokummussa ja Lieksassa ja keväällä kävimme Virroilla, Loimaalla, Sipoossa ja Viialassa.

Huhtikuu 2016
Verkosta virtaa! -hankkeen vertaisohjaajat ovat olleet mukana vastaamassa Eloisa ikä -tutkimuksen alkukyselyyn. Ensimmäisiä tuloksia, olkaa hyvä: Tärkein keino mielensä virkeydestä huolehtimiseen on toisten ihmisten seura! Kolmen (epätasaisen) kärjen muodostivat toiset ihmiset, liikunta ja ulkoilu sekä kulttuurin harrastaminen.

Maaliskuu 2016
EETU ry:n ”Kohden vuotta 2020 -näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen” -verkkojulkaisu on valmis! Siinä on neljä teemaa: tietoturvan haasteet, arkea ja asumista helpottava teknologia, digitaaliset terveyspalvelut ja ikäihmisten osallisuus palveluiden siirtyessä verkkoon.  Lue osoitteessa: http://eetury.fi/Site/Data/671/Files/Kohden%20vuotta%202020%20-naekoekulmia%20digitalisaation%20vaikutuksista%20ikaeaentyvien%20arkeen.pdf

Helmikuu 2016
Helmikuussa järjestetään jo neljäs Verkosta virtaa! verkko-oppaan peruskurssi. Kurssi on täynnä, mutta huhtikuun kurssilla Kajaanissa on vielä monta vapaata paikkaa. Ilmoittautumiset näiden nettisivujen kautta. Tervetuloa mukaan!

Tammikuu 2016
Nyt on hyvä hetki vilkaista vuoden 2015 tilastoja suomalaisten netin käytöstä. Jopa vanhimmassa ikäryhmässä  (75-89 -vuotiaat) on ihan mukavasti netin käyttäjiä (31%). Lisää tietoa Tilastokeskuksen tekstistä:
http://tilastokeskus.fi/til/sutivi/2015/sutivi_2015_2015-11-26_tie_001_fi.html

Joulukuu 2015
Kuluneen kuukauden aikana Verkosta virtaa! on kouluttanut kuusikymmentä uutta 
vertaisohjaajaa, esitellyt toimintaa kolmellesadalle Edunvalvontaristeilijälle sekä tavannut Werkkoviestijöitä Rajaniemen lomakeskuksessa. Kiitos kaikille ja oikein mukavaa joulunaikaa!

Marraskuu 2015
Järjestimme pari viikkoa sitten yhteistyössä EKL paikallisyhdistysten kanssa kolme Elämyspäivä-tapahtumaa Reijolassa, Outokummussa ja Lieksassa. Elämyspäivässä kuka tahansa yli 65-vuotias sai tulla kokeilemaan tabletteja ja surffailemaan netissä kahvikupposen ääressä. Lue lisää blogistamme: www.verkostavirtaa.blogspot.fi

Lokakuu 2015
Keskimäärin vähän alle puolet (42 %) 65-74-vuotiaista EU kansalaisista käyttää nettiä (2014). Eniten ikääntyneitä netinkäyttäjiä on mm. Tanskassa (84 %) ja Ruotsissa (78 % ) ja vähiten mm. Bulgariassa (10 %). Suomen luku on 68%. Nyt kaikki mukaan kuromaan kiinni välimatkaa muihin pohjoismaihin! Lähde: Eurostat Newsrelease 166/2015

Syyskuu 2015
Vertaisohjaajien marraskuisiin koulutuksiin on tullut hyvin ilmoittautumisia. Noin 2/3 kummankin kurssin paikoista on varattu.

Elokuu 2015
Tähdet syttyvät elokuussa! Toivotamme oikein ihania ja lämpimiä iltoja kaikille! Kurkkaathan tapahtumat-välilehdeltä Elämyspäivien päivitetyt ajat ja paikat. Tervetuloa mukaan!

Heinäkuu 2015
Aurinkoista lomaa! Heinäkuussa lataamme akkuja syksyksi. Verkosta virtaa! -hankkeen työntekijät tavoittaa taas maanantaina 3.8.2015.

Kesäkuu 2015
Verkosta virtaa! -hankkeen työntekijät ovat Merihaan toimistolla ja hoitavat projektin juoksevia asioita sekä järjestävät syksyn tapahtumia ja koulutuksia. Ota meihin yhteyttä jos jokin askarruttaa.

Toukokuu 2015
Verkosta virtaa! -vertaisohjaajien pilottikoulutus Lomakeskus Huhmarissa järjestettiin toukokuussa 2015. Kurssi oli täynnä. Kurssille osallistui 30 vertaisohjaajaksi haluavaa henkilöä. Suurkiitos osallistujille ja kouluttajalle!


Kuva: Musiikkia kännykästä / Shutterstock