Verkosta virtaa -toiminta iäkkäiden tukena
 

Verkosta virtaa -toiminta auttaa ehkäisemään ikääntyneiden syrjäytymistä yhteiskunnasta. Yli 65-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät aikaisemmin ole käyttäneet tietokoneita, opastetaan tietokoneiden, tietoverkon ja sähköisten palvelujen käytössä. Opastajana toimii koulutettu vertaisopastaja, joka tekee opastuksen vapaaehtoistyönä. Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa vapaaehtoisille vertaisopastajille maksuttomat koulutukset ja tukea vapaaehtoistyöhön.

 

Miksi Verkosta virtaa -toimintaa tarvitaan?
Yhä useammat palvelut toimivat verkossa. Myös eläkkeensaajan arkea helpottaa, jos osaa itse hoitaa asiointinsa verkossa. Ihmiset, jotka eivät käytä tietokonetta ja sähköisiä palveluita ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta. Sähköinen asiointi on keskeinen osa monen palvelun kehitystä. Jo nyt suuri osa palveluista, kuten pankkipalvelut, terveyspalvelut ja Kelan palvelut, löytyvät netistä. 

Alueohjaajat vertaisopastajien tukena
Vapaaehtoisilta tietotekniikan vertaisopastajilta on kysytty, ovatko järjestösuunnittelijat pitäneet heihin riittävästi yhteyttä. Yhteydenpidossa on tapahtunut parannusta vuosi vuodelta, mutta silti vapaaehtoiset toivovat vieläkin enemmän henkilökohtaisia kohtaamisia. Tähän vastataan mm. alueohjaaja-kokeilulla. Alueohjaajat tarjoavat vertaisopastajille tukea lähellä silloin, kun järjestösuunnittelijat eivät juuri tietylle alueelle ehdi. 

Ensimmäiset kuusi alueohjaaja aloittivat toimintansa keväällä 2020. Alueohjaajat valittiin tehtävästä kiinnostuneiden vertaisopastajien joukosta ja heille järjestettiin perehdytystilaisuus helmikuussa 2020. Alueohjaaja-toiminta muokkautuu tekijöidensä näköiseksi ja uusia alueohjaajia pyritään rekrytoimaan vuonna 2021.

Katso alueohjaajien esittelyt ja yhteystiedot alla olevista linkeistä:
 

PDF-tiedostoJuhani ja Jorma esittäytyvät.pdf (110 kB)
Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueohjaajat esittäytyävt
PDF-tiedostoKalevi ja Esa esittäytyvät.pdf (127 kB)
Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueohjaajat esittäytyvät
PDF-tiedostoIrmeli ja Matti esittäytyvät.pdf (105 kB)
Kymenlaakson ja Pohjanmaan alueohjaajat esittäytyvät.
PDF-tiedostoMartti ja Pekka esittäytyvät.pdf (103 kB)
Länsi- ja Itä-Uudenmaan alueohjaajat esittäytyvät.
PDF-tiedostoPaula ja Keijo esittäytyvät.pdf (98 kB)
Oulun seudun ja Etelä-Karjalan alueohjaajat esittäytyvät.

Verkosta virtaa -toiminnan yhteistyökumppanit
Verkosta virtaa on samannimisen kolmivuotisen (2015–2017) valtakunnallisen hankkeen kokemuksien pohjalta suunniteltua toimintaa. Toiminnasta vastaa Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Invalidiliitto ry, Opetusalan Seniorijärjestö OSJ, ENTER ry, Joen Severi ry, Kansaneläkelaitos, Vanhustyön Keskusliitto ry:n SeniorSurf-toiminta ja Työväen sivistysliitto TSL ry. Olemme aktiivinen verkostoituja ja sen myötä meillä on yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa. Toiminta saa rahoituksensa Veikkauksen voittovaroista.

Jo päättyneen Verkosta virtaa! -hankkeen esittelyn (2017) löydät tästä.